Irmik helvası (gríz helva) – Szegedi Ági

irmik helvasiHozzávalók (2,5 dl-es poharat használtam mércének):

1,5 pohár tej
0,5 pohár víz
0,75 pohár gríz
1 pohár vegyes mag (dió, mogyoró, fenyőmag – ill. bármi, ami van otthon)
1 pohár kristálycukor
0,5 pohár mazsola és kókuszreszelék vegyesen (opcionális)
12 dkg vaj
1 cs. vaníliás cukor
Ízlés szerint: fahéj, szegfűszeg, gyömbér (mindegyik őrölt) és rózsavíz

A vizet, tejet, cukrot és vaníliás cukrot egy edényben összemelegítjük. Forralni nem kell.

Egy másik edényben a vajon megpirítjuk a durvára vágott magvakat és a búzadarát, közepesen barnára. Ezután felöntjük a cukros folyadékkal, alaposan átkeverjük. Hozzáadjuk a kókuszt és a mazsolát, valamint a fűszereket. Egy-két percig főzzük, folyamatos kavarás mellett, nehogy odakapjon.

Kis formákba kiöntjük, lefedjük, teljesen kihűtjük tálalásig. Lehet egy formába is önteni, mert szeletelhető.

Tálaláskor őrölt, pirított magvakkal meghintjük. Ha van otthon tejszín vagy joghurt, cukorral, esetleg mézzel kikeverjük és locsolhatunk a tetejére, de ennek híján is nagyon finom édesség.

Afiyet olsun!

2014-08-27
Szegedi Ági / Türkinfo