Török nők, kiknek neve nemzeti védjeggyé vált

Minden siker mögött meghúzódik egy történet. Ha azonban ez a történet egy olyan nőhöz kapcsolódik, akinek sok társadalmi akadályt kellett leküzdenie, még érdekesebb. A Daily Sabah török napilap összeállította azoknak a török nőknek a listáját, akik munkásságukkal világszerte hírnévre tettek szert az elmúlt év során.

Olyan nőket mutatunk be, akik kedvességükkel minden akadályt legyőznek, akik tudományos eredményeikkel lenyűgöznek minket, és olyanokat, akik soha nem adták fel terveiket.

Ece Çiftçi: A G20 csúcstalálkozó őrangyala

Ece Çiftçi szerint „mindaddig, amíg nem veszítjük el a reményt, a kedvesség előtt nincs akadály”. Çiftci Şanlıurfába ment, hogy 14 éves gyerekeknek segítsen. Ezután hozta létre a “SosyalBen” alapítványt, amely 18.000 gyermek sorsával foglalkozott. Ezzel azonban nem volt elégedett, ezért Törökországot a Girls20 programban képviselte, melynek során fiatal vállalkozónőket hívtak meg a németországi G20 csúcstalálkozó előtt. Çiftçi egyrészt a hátrányos helyzetű régiókban élő 2 és 13 év közötti gyermekek társadalomba való beilleszkedését segíti, másrészt tehetségük felfedezésében is támogatást nyújt. Viselkedésével arra emlékeztet, hogy a kedvesség kifizetődő, és hatványozódik, ha megosztjuk másokkal.

Elif Güveyler: Jóság – korlátok nélkül

Adott egy fiatal lány, aki nehéz körülmények között tanult, mindig a saját lábán állt, és soha nem hagyta abba az álmodozást. Ahogy felnőtt, álmait egyenként valósította meg. Először pilóta lett, majd azokat karolta fel, akik magányosak voltak és segítségre szorultak. A Turkish Airlines (THY) pilótájáról, Elif Güveylerről van szó. Ebben a történetben emberség, segítőkészség és egy csipetnyi anyai gondoskodás is helyet kap. Güveyler – miután számos akadályt legyőzött és pilóta lett – afrikai árvákon kezdett el segíteni. Ekkor a sors egy ikerlánypárral hozta össze a benini árvaházban. Mivel mindig is támogatta az örökbefogadás intézményét, ezért Güveyler a szükséges hivatalos eljárásokat követően örökbe fogadta az árva afrikai ikreket, akikneka Merve és Mira nevet adta . A pilóta, aki otthont adott és egy gyönyörű jövővel szolgált az árváknak, megmutatta nekünk, hogy a jóságnak nincs határa.

Öykü Baştaş – Török lány a divathéten

Ő az a modell, aki berobbant a világhírű márkák divatbemutatóira és meghódította a legrangosabb divathetek kifutóit. És még csak 20 éves. Öykü Baştaş története azzal kezdődött, hogy felfedezték az Instagramon, és azzal folytatódott, hogy meghívták a Gucci milánói divatbemutatójára. Baştaş az elmúlt év egyik legnagyobb felfedezettje. Miközben Párizs, Milánó, London és New York között ingázik, építészeti tanulmányokat folytat az Isztambul Bilgi Egyetemen. Bár gyakran kritizálják külsejét, ugyanakkor teljesítményével meghaladja a várakozásokat, hisz Baştaş biztos léptekkel halad előre karrierjében.

Canan Dağdeviren – zseniális tudós 33 évesen

A tudós, Canan Dağdeviren Törökországot a nemzetközi tudományos platform színterére emelte. A hordozható pacemaker, illetve a szerkezet, amely 10 másodpercen belül képes diagnosztizálni a bőrrákot, Dağdeviren legjelentősebb találmányai közé tartozik. A sikeres tudós az első török ​​orvos, akit a Harvard Young Academy (Harvardi Fiatalok Akadémiája) tagjai közé választottak, csak 33 éves. Dağdeviren, aki ilyen fiatalon számos sikeres felfedezést tett, projektet vezetett és tanulmányokat írt, úgy tűnik, több évig ezen a listán marad, ezzel is bemutatva, hogy mennyi mindent elérhetnek a nők a tudomány területén.

Feryal Özel – a NASA a kezében van

Ő az egyetlen török ​​női tudós, aki a NASA-nál dolgozik. Ez a mondat nem hangzik túl nagy dolognak, de álljunk csak meg egy pillanatra és gondoljunk bele. Olyan személyről beszélünk, aki a 2020-ig megvalósításra kerülő NASA űrteleszkóp-projekt vezetője, és aki azon a „Zseniális ötletek” listán is szerepel, amelyen olyan híres géniuszok, mint például Albert Einstein és John Nash is helyet kaptak. Özelt a világ egyik legintelligensebb nőjének tartják. Az Üsküdar Amerikai Középiskolában végzett Feryal Özel professzor ugyanazon a területen dolgozik mint – a nemrégiben elhunyt (szerk.) – Stephen Hawking, a világ legjelentősebb fizikusa. Nos, itt az idő, hogy megemeljük a kalapunkat Özel előtt, aki jogosan képviseli a török ​​nőket a NASA folyosóin.

Fordította: Lukács Eszter – Türkinfo

Forrás: Daily Sabah


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here