Török lány kapta a legtöbb pontot a Cambridge vizsgán

Rümeysa Hakyemez egy 2002-ben született kislány, aki 2019 júniusában vett részt a The Outstanding Cambridge Learner Awards (Átlagon felüli tanulók cambridge-i díja) felmérésben. Mindenki a saját anyanyelvének ismeretéből is vizsgát tesz, így Rümeysa természetesen török nyelvből adott számot tudásáról. Az egész világon a legmagasabb pontszámot érte el anyanyelv kategóriájában, így megkapta a Top in the World – A világ legjobbja nevű elismerést.

Iskolája, az isztambuli Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi (humán gimnázium) teljes támogatást nyújtott tanulmányaihoz. Így mesélt erről a fiatal lány: „Az IGCSE program jól működik iskolánkban. Mi tanulók ezen belül nem csak ismereteket szerzünk, hanem azt is megtanuljuk, hogyan alkalmazzuk azokat. A természetismereti órákon tanultak például a laboratóriumban, és alkalmazás közben is láthattuk. Tanáraink teljes odaadással foglalkoztak velünk. A kétéves program végén egy vizsgán vettünk részt, ahol minden egyes tanulótársam nagyon jól szerepelt. A lehetőséget esősorban iskolánk igazgatójának és helyettesének, illetve a minket felkészítő tanárainknak köszönöm teljes szívemből. Kívánom, hogy az iskolám továbbra is ilyen sikereket érhessen el.”

A gimnázium nem először ért el ilyen eredményt. Az első olyan állami oktatási intézmény, mely elnyerte a jogot, hogy részt vehessen a Cambridge-i Egyetem programjában, amelyhez 2014 óta csatlakozhatnak az iskolába járók. 2016-ban és 2017-ben is volt olyan diákjuk, aki világelsőként végezhetett.

Cambridge tagadhatatlanul a világ egyik legrangosabb iskolája. A neves egyetem világszerte különböző korcsoportú gyerek részére működtet  programokat. Célja a tehetséges gyerekek felkutatása, és azok részére, akik magas pontszámot érnek el, ösztöndíj nyújtása. A világ minden tájáról csatlakoznak az 5 és 19 év közötti tanulók, így 160 ország közel 10 ezer iskolájából 8 millió jelölt jelentkezik a tehetségmérő vizsgákra.

Ezek közül az egyik az IGCSE (International General Certificate of Secondary Education), mely egy nemzetközi felmérés és oklevél a középfokú oktatásban.

Forrás: listelist.com

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here