Motorkerékpárral Afrikán át – egy török nő kalandjai

Embert próbáló terep, találkozás tolvajokkal, és az összes kaland közül a legrosszabb: menekülés egy machete-támadás elől.

A harmincas éveiben járó török nő, Gülçin Söğüt édesanyja elvesztése után döntött úgy, hogy megvalósítja álmát és motorkerékpárral járja be Afrikát. Nem sok hiányzik már ahhoz, hogy beteljesítse álmát. Miután a kenyai határt elhagyva megérkezett Etiópiába az Anadolu Hírügynökségnek elmondta, hogy közel 50.000 km-t tett meg az afrikai utazása során.

“Az álmom volt, hogy eljussak Afrikába” – mondta Söğüt, aki a török közösségi média sztárja lett, ezreket inspirálva kalandos utazásával.

Söğüt európai partnerével, Ferry Schoutennel vágott neki ennek a napi 50 dolláros költségvetésű túrának. „Semmilyen tapasztalata nem volt a motorkerékpárokkal kapcsolatban, amikor először találkoztunk” – mondja nevetve Schoutenről, akivel Indonéziában ismerkedtek meg.

“Az afrikai túra kellemes és nehéz is volt egyben” – mondta Söğüt, felidézve a sivatagokat, homokdűnéket és völgyeket, amelyek folyamatos kihívásokat jelentettek. „Számomra a legnehezebb a homokdűnéken és a kavicsos területeken való motorozás volt.” – mondta.

Egyetlen dolog volt, amit nem vállalt Söğüt az utazás során: „Nem fogok esőben motorozni, utálom, ha bőrig ázok!”

Veszélyes találkozások

A páros olyan lenyűgöző helyeket csodálhatott meg, mint Ngorongoró Tanzániában, a gyönyörű vízeséseivel, és találkozhatott Etiópia legegzotikusabb törzseivel Dél-Omoban. Mindemellett azonban negatív élményekben is volt részük. “A legfélelmetesebb az volt, amikor motorozás közben egy ember a semmiből előlépve egy machetével rám rontott” – mondta Söğüt, hozzátéve, hogy egy másik fiú mentette meg, aki azt mondta a támadónak, hogy nem bánthat egy nőt.

„Néha segítséget kell kérnem – mondja Söğüt, partnerére mutatva.”

„Én pedig azt mondom neki, ha veszélyes helyzetbe kerül, hogy ez az ő álma, nem az enyém” – válaszolja Schouten.

Söğüt 2013-ban vesztette el az édesanyját. Ekkor fogalmazódott meg benne: az élet túl rövid. „Így aztán feladtam mindent, beleértve a munkámat is. Becsomagoltam és elindultam Latin-Amerikába. Három évig maradtam ott” – mondta. Akkor döntötte el, hogy olyan sokat fog utazni és olyan messze jut el, amennyit és ameddig csak tud.

Mára 32 afrikai országban járt, és néhány héten belül, miután Szudánt és Egyiptomot is a háta mögött hagyja, befejeződik afrikai körútja.

„Most már máshogy látjuk Afrikát, megváltozott a véleményünk a földrészről, melyet korábban a negatív előítéleteink határoztak meg” – mondta.

Mindez bebizonyította számára, hogy az emberek alapvetően jók – függetlenül attól, hogy hol élnek.

Fordította: Lukács Eszter – Türkinfo

Forrás: Hürriyet Daily News


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here