Leküzdött minden akadályt, és a világ második legjobbja lett: Ayşe Kader Yavuz

1998-ban Erzicanban született egy kislány, akinél az orvosok hamarosan hallássérültséget állapítottak meg. Műtétet hajtottak végre rajta, hallókészüléket kapott, ám így is sérültként élte az életét. Édesapja, Osman Yavuz pedig a természetközeli sportok és a síelés szerelmese volt, így lánya is elkezdett síelni, amikor 5-6 éves volt.

2015-ben ismerkedett össze a sérült síelőket összefogó szövetséggel, és első sikerét is abban az évben érte el Karsban – egy, a sérült sportolók számára rendezett országos síversenyen –, ahol szlalomban első helyezett lett. Ayşe Kader a következő versenyén Erzincanban, majd 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben Erzurumban szintén országos bajnok lett.

forrás: aa.com.tr

A törökországi sikereket követően – immár válogatott sportolóként, az ország színeiben versenyezve – Európa Bajnokságon második helyezett lett 2016-ban Lengyelországban, majd 2017-ben Franciaországban is. Világbajnokságokon is többször ért el második helyezést, legutóbb 2018-ban Zakopanéban.

forrás: ajansspor.com

Jelenleg Olaszországban készül egy márciusi világversenyre. A fiatal sportoló több riportban elmondta, célja, hogy beváltsa önmagának és a köztársasági elnöknek tett ígéretét, hogy a dobogó legfelső fokára áll.

A sportoló felkészülését a szövetség, illetve edzője, azaz édesapja, Osman Yavuz támogatja. Érdekes módszert alkalmaznak az edzés során. Amíg a lány siklik, édesapja ejtőernyőn követi, így figyeli a magasból, hogy milyen hibákat követ el, mit szükséges korrigálnia.

forrás: aa.com.tr

Törökül nem tudó olvasóinknak elmondjuk, hogy Ayşe Kader Yavuz középső neve – azaz a kader szó – azt jelenti: sors. A törökök sok esetben – amikor valami váratlan jó vagy rossz dolog történik – csak ennyit mondanak: kader, ami annyit tesz, a sors akarta így.

Egy szolgáltató cég legújabb kampánya során, a török oktatási minisztériummal karöltve, Törökország-szerte sportosztályok indítását és működtetését támogatja. A kampány arca és támogatója Ayşe Kader Yavuz, cikkünk főszereplője. Szép gondolat, melyet a gyermekek magukévá tehetnek, ha csatlakoznak a programhoz: a síelőhöz hasonlóan ők is beteljesíthetik sorsukat. A kampány szlogenje: Şampiyonluk Kaderinde Var. – A bajnoki cím a sorsod része.

Forrás: haberler.com, aa.com.tr

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here