A török nők bántalmazása a legnagyobb probléma

Az Isztambuli Kadir Has Egyetem közvélemény-kutatása alapján a legnagyobb problémát, amellyel a török nőknek 2018-ban szembesülnie kell, az erőszak jelenti.

Az erőszak a nők legjelentősebb problémája a társadalomban – az egyetem genderkutatással (nemekkel és nőkkel) foglalkozó kutatóközpontja által végzett felmérés szerint az emberek mintegy 61 százaléka véli így. Ez a mutató a tavalyi felmérésben 55 százalék volt.

A közvélemény-kutatásban részt vevők követeléseiknek is hangot adtak: a politikai döntéshozók dolgozzanak ki a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelemre vonatkozó szabályozást.

A közelmúltban a Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (Megállítjuk a nők elleni erőszakot platform), amely a nőkkel szemben elkövetett erőszakos eseteket regisztrálja, arról adott hírt, hogy februárban 47 nőt öltek meg Törökországban.

2017-ben összesen 409 nőt öltek meg és 387 gyermeket bántalmaztak szexuálisan Törökországban.

A Kadir Has Egyetem felmérése februárban az ország 23 tartományában zajlott, melynek során összesen 1205 embert, köztük nőket és férfiakat kérdeztek.

A “munkanélküliség” és az “oktatás hiánya” követik a listán az “erőszakot”, míg a válaszadók 9 százaléka véli úgy, hogy ezek egyaránt súlyos problémát jelentenek.

A tavalyi felmérés során a megkérdezettek 11 százaléka vélte úgy, hogy a munkanélküliség az egyik legnagyobb probléma, amellyel a nőknek Törökországban szembesülniük kell, míg 10 százalékuk mondta azt, hogy az oktatás hiánya jelenti a legnagyobb problémát.

Az utcai zaklatás, a szülői befolyásolás és a nemek közötti egyenlőtlenség szintén szerepelnek ezen a listán.

A válaszadók 72 százaléka szerint a családon belüli erőszak jogos ok a házasság felbontására.

A nők 46 százaléka soha életében nem dolgozott

A közvélemény-kutatás a török nők munkaerőpiacon való megjelenésére is kitér. A női válaszadók mintegy 28 százaléka mondta azt, hogy jelenleg aktívan dolgozik, 35 százalékuk korábban dolgozott, és 46 százalékuk mondta azt, hogy soha nem dolgozott.

A női válaszadók 84 százaléka és a férfi válaszadók 73 százaléka egyetért azzal a kijelentéssel, mely szerint “a nők munkaerő-piaci részvétele nélkülözhetetlen az ország gazdagságához”.

A nők nem értenek egyet a muftik előtt kötendő házasságkötéssel

Eközben a nők mintegy 64 százaléka és a férfiak 49 százaléka szerint a muftik – a vallási ügyek igazgatóságának (Diyanet) vallásügyi tisztviselői – nem alkalmasak a házasságok megkötésére és nyilvántartására. A 2017 júliusában benyújtott törvényjavaslat lehetővé tette a muftik számára a házasságkötések hitelesítését – ezzel nagy felháborodást kiváltva mind az ellenzéki pártok, mind a nőjogi csoportok körében.

A nemek közötti egyenlőség megítélése megerősödött

A közvélemény-kutatás azt is megállapította, hogy a férfiak és a nők is úgy gondolják, hogy egyenlő jogokkal és lehetőségekkel kell rendelkezniük a köz- és a magánéletben is. A felmérésből azonban kiderül, hogy ezek az attitűdök főként a közéletre korlátozódnak a nők jogaira és lehetőségeire vonatkozóan, és nem a magánéletre, mely magában foglalja a gyermekgondozást, az abortuszt, az együttélést és a házimunkát is.

Fordította: Lukács Eszter – Türkinfo

Forrás: Hürriyet Daily News


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here