A női sportolók vitathatatlanul nyomot hagynak Törökország sporttörténelmében

Törökország nemzeti taekwondo harcosai: Nur Tatar Askari (balra) és Zeliha Ağrıs (fotó: AA)

1992-ben szerzett először olimpiai érmet az első török nő. Azóta – és különösen az elmúlt évtizedben – a nők egyre jelentősebb eredményeket érnek el az atlétika számos területén, és egyre több érmet gyűjtenek.

27 év telt el azóta, hogy az akkor 19 éves Hülya Şenyurt első török ​​nőként olimpiai érmet szerzett. A dzsúdómester eredményei nagy hatással voltak a következő nemzedék női atlétáinak sikereire.

A török nők – az ​​atlétika folyamatos fejlődésének köszönhetően – a legjobb címeket hozták el a nemzetközi versenyekről – különösen az elmúlt évtizedben. A birkózástól a vívásig, a taekwondótól az íjászatig a nők minden sportágban kiemelkednek.

A ma már edzőként dolgozó Şenyurt az 1990-es Európa-bajnokságon második helyezést ért el, 1991-ben pedig megnyerte a junior bajnokságot. Az 1992-es barcelonai olimpián a női 48 kg-os kategóriában bronzérmet szerzett.

Hülya Şenyurt a trófeáival

Huszonnégy évvel Şenyurt bronzát követően Yasemin Adar megmutatta a világnak, hogy a török ​​nők fontos szerepet töltenek be a sport világában: megnyerte a Rigában megrendezett birkózó-Európa-bajnokságot. Ez volt az első török női aranyérem egy bajnokságon, de Adar itt még nem állt meg. A ma 27 éves Adar három egymást követő évben nyerte el az európa-bajnoki címet, ezzel megtörve a török birkózás férfidominanciáját.

Yasemin Adar egy török ​​zászlóval ünnepli győzelmét

Adar következő célja a világbajnokság volt, melyet 2017-ben meg is nyert, legyőzve fehérorosz ellenfelét, Vasilisa Marzaliukot. Adar ezzel a győzelemmel a török ​​birkózás első női világbajnoka lett. Jelenleg a 2020-as tokiói olimpiára edz.

A vívás kevésbé ismert sportág Törökországban, ugyanakkor vannak olyan nők, akik történelmi eredményeikkel egyre inkább népszerűvé teszik azt. Deniz Selin Ünlüdağ, akinek a sport iránti érdeklődését a Karib-tenger kalózai című film vívójelenetei keltették fel, tavalyi európa-bajnoki címével bebizonyította, hogy van olyan ügyes, mint a filmben szereplő férfi kalózok.

Deniz Selin Ünlüdağ

Ez volt az első női török aranyérem vívásban, és még ugyanezen a bajnokságon Aylin Çakır is szerzett egy bronzérmet. Nisanur Erbil – Ünlüdağ nyomdokaiba lépve – a női vívók új generációjának reményét hordozva a 2019. februárban megrendezett foggiai (Olaszország) kadét és junior vívó-Európa-bajnokságról aranyéremmel térhetett haza.

Nur Tatar Askari az egyetlen török ​​női cselgáncsozó, aki két olimpiai érmet is szerzett. Askari a 2012-es londoni olimpiáról ezüst, a riói olimpiáról (2016) pedig bronzéremmel térhetett haza. Jelenleg számos világ- és európa-bajnoki címmel felvértezve készül a 2020-as tokiói olimpiára.

Zeliha Ağrıs – Askarihoz hasonlóan – nagy feltűnést keltett a török cselgáncsozóvilágban, amikor a dél-koreai 2017-es cselgáncs-világbajnokságon aranyérmet szerzett.

A közelmúlt olimpiai játékain a török nők több kategóriában is először szerepeltek. Neslihan Yiğit és Göksu Üçtaş Şanlı az első török ​​nők, akik a 2012-es londoni olimpián tollaslabdában és tornában indultak. Çağla Büyükakçay az első török ​​női teniszező, aki a riói olimpián 2016-ban versenyzett, İlke Özyüksel pedig – szintén Rióban – öttusában lépett a színre. Büyükakçay újra történelmet írna, ha legyőzné a 2016-os TEB BNP Paribas Isztambul Kupabeli ellenfelét, és ezzel az első török teniszező lenne, aki a WTA torna első címét elnyeri.

Törökország íjászcsapata

Az íjászatban is kiemelkednek a hölgyek: Yasemin Ecem Anagözt nemrég az év női íjászává választották, és tagja volt Aybüke Aktunával és Gülnaz Büşranur Coşkunnal együtt annak a török csapatnak is, amely aranyérmet nyert a tavalyi európai íjászbajnokságon. Ugyanezen a tornán Yeşim Bostan, Gizem Elmaağaçlı és Ayşe Bera Süzer összetett női csapatban legyőzte Olaszországot, és aranyéremmel térhetett haza.

Şahika Ercümen több világrekordot is megdöntött már búvárkodásban, bár ma már jobban ismerik őt arról, hogy ő az Antarktiszon az első török ​​búvárnő, aki tavaly utazott a kontinensre egy török ​​tudományos kutatói misszió keretében.

Lukács Eszter – Türkinfo
Forrás: Daily Sabah


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here