3 nő kap életműdíjat az Isztambuli Filmfesztiválon

A rovat szerkesztőiként kifejezetten örülünk a nők sikerének, de úgy tűnik kicsit részrehajló mostanában az Isztambuli Filmfesztivál. Ahogy tavaly mi is beszámoltuk róla, 2019-ben a programban szereplő 10 film kiválasztása során ügyeltek arra, hogy nők szerepeljenek a központban. Büszkék lehettünk rá, hogy Magyarországot egy olyan kiváló film képviselhette, mint az Egy nap (rendező: Szilágyi Zsófia).

A 2020-as fesztivál első közleményeiben pedig kihirdették, hogy az idén három nőnek adnak át életműdíjat. Az ún. Mozis Életműdíjat a színésznő Hümeyra, és a rendezőnő Birsen Kaya kapja, a Moziért Tett Szolgálatokért Díjat pedig a producerként és terjesztőként dolgozó Seher Karabolnak adják át. Ismerjük meg a három nőt, aki egy életen át dolgozott a mozi világában!

forrás: medyaradar.com

Fatma Hümeyra Akbay, akit mindenki csak Hümeyra néven ismer, zenész, zeneszerző, szövegíró és színésznő. A 70-es évek legszínesebb fiatal énekese volt. Éveken keresztül láthattuk az Avrupa Yakası (Európa gallérja) című komikus sorozatban, de azt hiszem, a legnagyobb benyomást rám a legutóbbi alakítása tette, az Emmy kapcsán sokat emlegetett Şahsiyet (Személyiség) sorozatban, ahol szerepe szerint alig szólalt meg, mégis tökéletes alakítást nyújtott.

Ankarában született, Isztambulban nőtt fel, Londonban járt gimnáziumba, ahol első gitárját vásárolta, és nyilvánosan zenélni a Trafalgar téren kezdett. 5 éves korától balettet tanult, balerinának készült, de ez csak terv volt. Isztambulban egy lemezkiadónál dolgozott grafikusként. Pihenőidejében elővette gitárját, és saját dalát énekelgette, amit meghallott főnöke, aki így fedezte fel tehetségét. Azonnal lemezt adhatott ki, melyet egy aranylemezes második album követett.


Az 1980-as évektől készít filmeket, 1986-ban Asiye Nasıl Kurtulur (Hogyan menekül meg Asiye) című filmben nyújtott alakításáért az Arany Narancs legjobb női mellékszereplő díját nyerte el. Ez csak a kezdet. Felsorolni nehéz lenne alakításait, így összefoglaljuk: 1981-től több mint 10 darabban állt színpadon, 14 kislemezt adott ki, 8 nagylemezt, közel 30 sorozat- és filmszerepet játszott el. Színes egyéniségét talán az is jelzi, hogy ötször házasodott, először 18 évesen, legutóbb 1999-ben.

forrás: filmloverss.com

Birsen Kaya a török filmrendezőnők sorában az elsők között van. 1943-ban Isztambulban született. A filmes világba újságíróként, mozis tudósítóként lépett be. A kamera mögé 1964-ben Halit Refiğ forgatásán a Gurbet Kuşları (Idegenbe szakadt madarak) című film rendezőasszisztenseként lépett. Ezt követően közel 200 film készítéséhez asszisztált és forgatókönyveket írt. Egyik figyelemfelkeltő sztorija a Yılmaz Köksal által 1970-ben Çeko címen készített western.

Első rendezése a Kanlı Kader (Véres sors) 1970-ben. Ezt követően Ufuk Film néven céget alapított, így készítette el sorban 15 saját filmjét. Bevallása szerint a realisztikus és kalandfilmek vonzották. Óriási visszhangja volt a filmes világban a Dadaş Rıfat erotikus kalandfilm szériájának, melynek négy forgatókönyvét is írta, továbbá rendezte is.

forrás: filmloverss.com

Seher Karabol azért munkálkodott egész szakmai élete során, hogy a török mozit a világ megismerje. 1939-ben született Isztambulban. A nagyon jó hírű Robert Kolejibe járt általános- és középiskolában, majd az Isztambul Egyetemen jogot és újságírást tanult.

Az 1970-es évektől dolgozik a mozi világában férjével együtt. A Török Filmegyesület (Türk Sinematek Derneği) munkatársaként forgalmazóként hozta el a nézőknek a lengyel, cseh, magyar, bolgár és román filmgyártók alkotásait.

1974-ben megalakította az Umut Sanat Ürünleri nevű ügynökséget, amely  számtalan írónak segített, hogy könyveikből film készülhessen.

Neki köszönhető, hogy Yılmaz Güney rendező filmjei eljutottak külföldre, és díjat kaphattak San Remóban, Berlinben és Locarnóban a fesztiválokon.

Törökországba hozta a független amerikai filmeket, így több mint 300 filmet nézhettek meg általa a török nézők.

Olyan egyetemekkel is rendelkező városokban, ahol nem volt mozi, segítséget nyújtott mozitermek nyitásában.

Cége a mozifilmgyártásban 1995-ben vett részt először, az İstanbul Kanatlarımın Altında (Isztambul a szárnyaim alatt) filmmel, melyet Tuluyhan Uğurlu zeneszerző életrajzában a Türkinfo is bemutatott.

1997-ben a cég egy animációs filmekre szakosodott területet indított, és mindent megtett a török rajzfilmgyártás növekedésért.

forrás: film.iksv.org

2020. április 10–21. között fog zajlani a 39. Isztambuli Filmfesztivál, melynek programjáról folyamatosan érkeznek a hírek. Egyelőre annyit tudni, hogy Alfred Hitchcock halálának 40. évfordulója tiszteletére minden színes kópiás filmjét levetítik, mely 15 alkotást jelent. Az élműdíjakat a nyitórendezvényen adják majd át

Információk forrása: filmloverss.com és a fesztivál https://www.iksv.org/  honlapja

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here