200 ezer nő, 7 történet, 1 film

„Lesznek olyanok, akik azt mondják neked: nem tudod megcsinálni, nem sikerülhet, ülj inkább a helyeden! Pár fillérből mit érhetnél el? Ne bolondozz!”

Közel 1 milliárd lírányi hitel segítségével 200 ezer nő indíthatott sikeresen karriert Törökországban. Közülük több száz nő történetét hallgatták meg egy dokumentumfilm készítői. A sikertörténetek közül végül hetet választottak ki, és elkészítették a 7 Kibele című filmet.

Kibele vagy Kybele, a római hitvilágban Magna Mater, törökül Tanrıların anası, magyarul anyaistennő. Ez az anatóliai eredetű anyaisten számtalan más kultúrában és hitvilágban is helyet kap.

7 ilyen Kibelét, ha úgy tetszik anyaistennőt szólaltattak meg a filmkészítők, mutatták be, hogyan vezetett útjuk a nincstelenségből a sikeres üzletasszonyságig.

Zerge Torun (Mardin) felvette a számára szükséges mikrohitel összegét, és bárányokat vásárolt. Azt nyilatkozta: „Én vagyok a család feje. Egy fiam van, ő katona. A menyemmel vagyunk otthon.” Mára már 30 báránya van a saját nyájában. Tejet és joghurtot árul, saját maga dolgozik mindenért.

Melek Yılmaz (Isztambul) 700 TL (kb 34.000 Ft) kölcsönt kért, és két kecskét vásárolt. A kecskék termelni, majd szaporodni kezdtek. 10 lett, majd 20, 30, végül 40. Már állatot is kezdett eladni, illetve húst és tejterméket árult. Később nagyobb állatokkal (pl marhák) kezdett foglalkozni, mára ezekből is negyvenet tart. Teljes mértékben a saját lábán áll, amire büszke.

A filmet 2020. február 18-án mutatták be, majd március 8-ra, azaz nőnapra nagyszabású bemutatót rendeztek. A film producere – a mikrohiteleket támogató alapítványon és az intézmény alapítóján kívül – két hölgy: Begüm Kondakçı és Nurdan Tekeoğlu. A rendező Orhan Tekeoğlu. Szereplői – a fent idézett két nőn kívül – Sevilay Köseoğlu (Aydın), Meryem Alpaslan (Artvin), Seher Toprak (Gaziantep), Fatma Kalkan (Mersin) és Güler Bal (Diyarbakır).

Bár erről a 7 nőről a film 2019-ben készült, történetük 2006-ig nyúlik vissza, illetve még inkább 1976-ig. Mohammed Junus bangladesi bankár ugyanis 1976-ban nyújtott először 27 dollár kölcsönt kézműveseknek, és ezek voltak az első ún. mikrohitelek, melyet sok másik követett. Mohammed Junus és bankja – a Grameen Bank, vagy ahogy még hívják: a szegények bankja – megosztva kapta a 2006-os Nobel-békedíjat, melyet a Nobel-bizottság „az alulról építkező gazdasági és szociális fejlesztésekért” tett erőfeszítésekért ítélt oda.

Ma a Grameen Bank 37.000 falu 1.084 fiókjában 12.500 fős személyzettel dolgozik, 2,1 millió tagja van. Talán a legsikeresebb visszafizetési rátával rendelkező pénzintézet, ugyanis hiteleik 98%-át az ügyfelek teljes összegben törlesztették. Ma 58 országban, közöttük Törökországban is nyújtanak szolgáltatást.

Törökországban az üzemeltető szervezet neve: Türkiye Grameen Mikrofinans Programı (TGMP – Törökországi Grameen Mikrohitel Program), melynek segítségével olyan nők juthatnak pénzügyi segítséghez, akik valamilyen üzletet nyitnának, kereskedelmi tevékenységet kezdenének vagy mezőgazdasági termelésbe fognának. Az összegek 100 TL – 5000 TL közötti lehet (kb. 5.000 Ft – 240.000 Ft), és a visszafizetési határidők 26-48 hét között változnak.

Nézzék meg az akció promóciójaként készített rapdalt, mely nagyon látványosan magyarázza el, hogy egy nő akkor is a saját lábára állhat, ha a fölé tornyosulók nem látják benne a lehetőséget. Kezdősorai: „Lesznek olyanok, akik azt mondják neked: nem tudod megcsinálni, nem sikerülhet, ülj inkább a helyeden! Pár fillérből mit érhetnél el? Ne bolondozz!”

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here