Az Isztambuli Civilizációk Egyeteme „Oszmán Kutatások” címmel posztgraduális képzést indít

isztambuli-civilizaciok-egyeteme (1)Az Isztambuli Civilizációk Egyetemén (İstanbul Medeniyet Üniversitesi-İMU) “Oszmán Kutatások Posztgraduális Képzése” címmel angol nyelvű program indul külföldi diákok részére, teljes ösztöndíjjal.

Az İMU Irodalomtudományi Intézet Történelem Tanszékének egyetemi docense, dr. Selim Karahasanoğlu a következőket nyilatkozta: „A törökországi ösztöndíjakkal igénybe vehető posztgraduális képzés a 2016/2017-es tanévben kezdődik. A program előkészítése, valamint a programban részt vevő tanári kar összeválogatása hosszas előkészületeket igényelt. Olyan speciális képzési programot állítottunk össze, amely elsősorban az egykori hódoltsági területeken fekvő államok lakóit szólítja meg. Az oszmán kor hagyatéka, emlékeinek törökországi előfordulása legnagyobb gyakorisággal Anatólia központi területein figyelhető meg. Ám az oszmán múlt megértése elengedhetetlenül fontos mind a Balkánon, mind a hódoltság más területein, hiszen az Oszmán Birodalom nem csupán Anatóliára korlátozódott, ezért nem lehet kizárólagosan Anatólia örökségeként értelmezni.

„Átfésülik az oszmán archívumokat”

Karahasanoğlu szerint az egyetem feladata, hogy ösztönözze a programban részt vevő diákokat saját országaik oszmán múltjával kapcsolatos tanulmányok elkészítésére, és információkkal segítse a kutatásaikat: „Szeretnénk, ha a diákok oszmán témakörben is megfelelő ismeretekre tennének szert. Célunk a törökországi, különösen az isztambuli történetírás területén felhalmozott ismeretanyag átadása. A programunkban részt vevő, a világ különböző országaiból érkező tanári kar olyan francia, német, holland és amerikai akadémikusokból áll, akik oszmán történelemből doktoráltak. Ez azt jelenti, hogy a diákoknak az isztambuli egyetemen szerzett ismeretanyagon túl az Európában és Amerikában végzett kísérletek során sikerrel alkalmazott legújabb módszereket is meg fogják tanítani.

A hajdani oszmán területekről érkező diákok részvételének fontosságát hangsúlyozva Karahasanoğlu így folytatta: “Törökországban a régi oszmán archívumokhoz, a fennmaradt kéziratokhoz való hozzáférés az akadémikusok számára sem könnyű feladat. A programba bekapcsolódó diákok azonban tanulmányozhatják országaik oszmán kori dokumentumait, és disszertációjukat az innen nyert információkkal gazdagíthatják. Az így összegyűlt anyag az oszmán kori történetkutatásnak hatalmas lendületet fog adni. A programnak köszönhetően az oszmán kori történelem remélhetőleg az Isztambulon és Anatólián kívüli oszmán területek eseményeivel is gazdagodni fog, ezáltal még több eredeti és teljesen új művet ismerhetünk majd meg.”

A képzés három évig tart

A hároméves program első évében a külföldi diákok törökül tanulnak, ezután két éves kurzus és a disszertációírás következik. Az Oszmán Birodalom világtörténelemben elfoglalt szerepére és jelentőségére irányuló képzési programban gazdaságpolitikával, társadalomtudománnyal, kultúrtörténettel, a birodalmak történetével kapcsolatos kurzusok lesznek. A hallgatók nyolc tantárgyat vesznek fel két félévben. Azok a tanulók, akik középszinten beszélik az oszmán-török nyelvet, az első félévben mentesülnek a kötelező oszmán nyelvi kurzusok alól. Az érdeklődő diákok az oszmánon kívül arab, perzsa és más, ehhez hasonló nyelveket is tanulhatnak.

A program keretében diplomázó hallgatók PhD-képzésre jelentkezhetnek az Isztambuli Civilizációk Egyetemére, hogy ott folytassák tanulmányaikat.

A meghívott diákok az alábbi országokból érkeznek:
Abházia, Albánia, Azerbajdzsán, Bahrein, Egyesült Arab Emírségek, Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Algéria, Örményország, Etiópia, Marokkó, Palesztina, Grúzia, Horvátország, Irak, Irán, Izrael, Montenegró, Katar, Ciprus, Koszovó, Kuvait, Líbia, Libanon, Magyarország, Macedónia, Egyiptom, Moldova, Románia, Oroszország, Szerbia, Szomália, Szudán, Szíria, Szaúd-Arábia, Tunézia, Ukrajna, Omán, Jordánia és Görögország.

Törökország ösztöndíjjal is hozzájárul a programban részt vevő diákok kiadásainak csökkentéséhez. A havi ösztöndíj 850 líra lesz, a kollégiumokban ingyenes lakhatást biztosítanak számukra, valamint tandíjmentességet élveznek és egészségbiztosítást is kapnak. Ezen kívül további támogatást és kedvezményeket vehetnek igénybe, többek között a repülőjegyekre is.

Az egyetem honlapja IDE kattintva érhető el.

Fordította: Küzmös Enikő – Türkinfo
Forrás: Karar


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here