Mit érdemes tudni a Törökországban használható múzeumkártyákról?

A Müzekart (múzeumkártya) rendszer már régóta létezik Törökországban. Ennek segítségével olcsóbban juthatunk be egyes múzeumokba és régészeti helyre.

A kártyát sokáig csak török állampolgárok, az Észak-ciprusi Török Köztársaság lakói, a tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok és török egyetemen tanuló, érvényes személyazonosító igazolvánnyal rendelkező külföldi diákok vásárolhatták meg. Szerencsére azonban a Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium a múzeumkártyák megvásárlását kiterjesztette minden utazóra.

A múzeumkártyák földrajzi lefedettség, ár és érvényességi idő tekintetében változnak. Az ilyen kártya megvásárlásával minden esetben jogosulttá válunk bizonyos múzeumok és régészeti helyek meglátogatására további belépődíj megvásárlása nélkül. Sőt a kártyabirtokosoknak még sorba sem kell állniuk a bejáratoknál. Törökország legjelentősebb turisztikai célpontjai, mint az Hagia Sophia mecset Isztambulban vagy Epheszosz romjai is látogathatók ilyen kártyával. A sorban állás kihagyása a biztonsági ellenőrzésre nem vonatkozik, azon mindenkinek át kell esnie. A megvásárolt múzeumkártyával minden múzeumot és régészeti látnivalót csak egyszer lehet megtekinteni. Azt is érdemes tudni, hogy Törökországban vannak olyan magánmúzeumok, ahol a múzeumkártyák nem érvényesek (néhány kivételtől eltekintve).

A következőkben a jelenleg használható múzeumkártyákról olvasható ismertető, ezekből az is kiderül, hogy hol lehet az adott kártyát megvásárolni. A múzeumkártyák egyébként a Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium hivatalos honlapján online is megvásárolhatók.

A honlap címe: http://www.muze.gov.tr/en

Isztambul múzeumkártya

Ez a kártya a legrégebbi tagja a rendszernek. Isztambul 13 fő turistalátványossága látogatható vele, mint az Hagia Sophia, a Topkapı palota és a hárem vagy a Régészeti Múzeum. Ezen kívül több magángyűjtemény kedvezménnyel látogatható (Sakıp Sabancı Múzeum vagy a Rahmi M. Koç Múzeum). A kártyatulajdonosok ezeken kívül kedvezményesen vásárolhatnak egyes éttermekben, színházakban, tematikus parkban és utazási irodáknál.

Az Isztambul múzeumkártya ára 85 török líra (kb. 6.300 Ft) és a vásárlástól számítva 5 napig érvényes (120 óra időtartamra). Ha valaki e nélkül látogatja meg az Hagia Sophiát (belépő: 40 török líra = kb. 2.900 Ft), a Topkapı palotát (belépő: 40 török líra), a háremet (belépő: 25 török líra = kb. 1.800 Ft) és a Régészeti Múzeumot (belépő: 15 török líra = kb. 1.100 Ft), akkor 35 török lírával többet kell fizetnie, mint az Isztambul múzeumkártya tulajdonosainak. Sőt ezzel a kártyával a Kariye Múzeum és az Iszlám Művészetek Múzeuma ingyenesen látogatható.

Kártyavásárlásnál jó szem előtt tartani, hogy például a legtöbb turisztikai célpont hétfőn, míg a Topkapı palota kedden, a Kariye Múzeum pedig szerdán tart zárva. Az Isztambul múzeumkártya az előbb említett múzeumokban és az Atatürk Nemzetközi Repülőtér információs pultjánál is megvásárolható.

Az égei-tengeri régió múzeumkártyája

Ez a kártya az Égei-tenger három régiójában, İzmir, Aydın és Muğla területén érvényes. A kártyával a Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium alá tartozó régészeti helyek és múzeumok ingyenesen látogathatók: Epheszosz, Aphrodisias és Pergamon.

A kártya ára 75 török líra (kb. 5.500 Ft), 7 napig érvényes. A régió valamennyi nagyobb múzeumában és régészeti helyén megvásárolható.

A földközi-tengeri régió múzeumkártyája

A kártya a Földközi-tenger három régiójában – Antalya, Mersin és Adana – érvényes. Ezt a kártyát azoknak a turistáknak ajánljuk, akik szabadságukat Alanya és Side térségében töltik. A kártyával látogatható ugyanis az Alanya-erőd, Alanya, Side és Antalya régészeti múzeuma, Termessos, Aspendos és Perge ókori városok romjai, az ősi Lükia keleti része, mely Antalya tartományban található és számos régészeti hely, mint Mersinben a Kızkalesı (Lánytorony), a Mamure-erőd és a Menny- és Pokol-barlangok.

A kártya ára 60 török líra (kb. 4.400 Ft) és szintén 7 napig érvényes.  Megvásárolható a fent említett helyek bármelyikén, de akár Simenában, Patarán vagy a Karaın-barlangnál is.

Kappadókia múzeumkártya

A kártya, ahogy nevéből is látszik, a kappadókiai régióban érvényes. A múzeumkártyák közül ez az egyik legkorlátozottabb, ugyanis csak 10 helyszín látogatható vele: Ihlara-völgy, Göreme Szabadtári Múzeum, Fekete templom (Karanlık Kilise), Derinkuyu, Kaymaklı és Özkonak földalatti városai, Zelve szabadtéri múzeuma, Çavuşin és Nevşehir, valamint Hacıbektaş régészeti múzeuma.

A kártya ára 45 török líra (kb. 3.300 Ft) és a vásárlástól számított 3 napig érvényes. A fent említett látnivalók közül bármelyiknél megvásárolható.

Törökország múzeumkártya

A Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium legújabb kiadású kártyája a Törökország múzeumkártya, mely Törökország valamennyi múzeumában és régészeti helyén használható. Ez azt jelenti, hogy ezen kártya megvásárlásával közel 300 helyre eljuthatunk!

A kártya 185 török lírába kerül (kb. 13.800 Ft) és 15 napig érvényes. Az eddig említett helyek közül bárhol megvásárolható, de Şanlıurfában, Amasyában, Erzurumban és Kahramanmaraşban is hozzájuthatunk.

Forrás: turkisharchaeonews.net

Kollár Kata – Türkinfo


1% ADÓDÉRT 100% Törökország!

Ezúton is köszönjük, hogy az SZJA 1%-ának felajánlásakor gondol a Türkinfo Alapítványra!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here