Megújulnak a török személyi okmányok

n_105574_1Elkezdődött a török útlevelek és jogosítványok cseréje. Nemsokára pedig a személyik (nüfüs) is megújulnak.

A török személyi okmányok lecserélését több ok is igazolja. De a legfőbb ok, hogy igencsak ideje volt már. Mert egyik-másik igencsak korszerűtlen.

A sort messze a személyi igazolvány (kimlik kart) vezeti. Ő ugyanis nem más (és nem több), mint egy 72 x 96 mm -es sima félkemény papír. Az önkormányzatnál ez rakják bele a fekete-fehér lézernyomtatóba, hogy a személyi adatok. Ráragasztják a fényképet, és kap egy dombor-pecsétet, meg egy aláírást (közismert nevén: kunkor, hullámvonal, villámka vagy mérges kígyó).

El kell ismerni, hogy vannak benne hamisítási elemek (csicsa, meg halvány vonal). De ezek max. egy ötéves gyereket zavarnának meg. De ő meg úgyis inkább dinókat rajzolna személyi helyett.

A hamisításvédelmet olyannyira egyszerű volt kijátszani, hogy az utcákon találkozhattunk a mozgó személyi árusokkal. Ezek olyan kis kerekes kocsikkal jártak, mint a simit árusok.

Volt náluk fényképezőgép, nyomtató, meg lamináló-gép is. Annyi idő alatt el is készült a személyi, míg megettük a szomszéd kocsinál vásárolt simit-et. De ha kértünk, akkor jogosítványt, vagy más papírokat is tudtak adni (útlevelet azért nem). Egész nap pedig kihangosítva ment az előre felvett reklámszöveg. Így már messziről lehetett hallani, hogy jön a kimlik-árus.

Hivatalosan persze nem személyit árultak, hanem kulcstartót, matricát, hűtőmágnest, stb…, ami hasonlít a személyire. Mert ugye egy Isztambul-kulcstartó helyett mennyivel jobban mutat egy kimlik-kulcstartó!

Folytatás: isztambul.info

CyberMacs


1% ADÓDÉRT 100% Törökország!

Ezúton is köszönjük, hogy az SZJA 1%-ának felajánlásakor gondol a Türkinfo Alapítványra!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here