Az isztambuli Atatürk Könyvtárat a legjobbnak választották

Az Atatürk könyvtár (Atatürk Kitaplığı) Isztambul Beyoğlu kerületében a Taksim téren található. Egy neves szerzőkből és irodalmi szakértőkből álló zsűri Törökország legjobb könyvtárának választotta.

Az éjjel-nappal nyitva tartó létesítményt Isztambul Város Önkormányzatának Könyvtár és Múzeum Igazgatósága (Istanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü) üzemelteti. A könyvtár gazdag gyűjteményében 1928 előtt kiadott példányok is megtalálhatók.

Az Atatürk könyvtár Törökország legnagyobb vállalata, a Koç Holding által a köztársaság kikiáltásának 50. évfordulójára 1973-ban emelt épületben kapott helyet. A könyvtárat 1939-ben nyitották meg, később került csak jelenlegi helyére. A korai köztársaság kori könyvtár mindenki előtt nyitva áll. Naponta több mint 600 ember látogatja.

Kezdetben a könyvtárban 17 000 kiadvány volt, melyek többségét az akkori Törökország értelmiségi rétege adományozta az intézménynek. Napjainkban már több mint 500 000 példány található meg itt, köztük könyvek, antik írások, térképek, képeslapok és Törökország legnagyobb napilap- és magazingyűjteménye is. A háromemeletes, hatszögletű épületet az 1970-es években tervezte Törökország díjnyertes építésze, Sedad Hakkı Eldem.

A könyvtárban lévő ritka kéziratok arab, perzsa és oszmán nyelven is olvashatók az ataturkkitapligi.ibb.gov.tr honlapon. Egyébként az ország első könyvtára a Beyazıt Állami Könyvtár volt, melyet II. Abdülhamid oszmán szultán alapított 1884-ben a Beyazıtban lévő iszlám-oszmán közösségi központban.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


1% ADÓDÉRT 100% Törökország!

Ezúton is köszönjük, hogy az SZJA 1%-ának felajánlásakor gondol a Türkinfo Alapítványra!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here