További tejtermékek

Nemrég végigvettük a törökországi sajtokat (utána meg elmentünk sajtot enni).

De a boci nemcsak sajtot ad nekünk. Hanem a tejből sok minden más is készülhet. Nagyrészük ráadásul finom is.
(és persze a tehénből is lehet finom dolgokat készíteni, de az majd egy másik bejegyzés lesz)

Tehát amit kapunk a bociból, az a tej.

Azért a városban papírdobozos tejen felnőtt emberek rá szoktak csodálkozni, hogy az eredeti tej mennyire másképpen néz ki. Nem is beszélve, hogy mennyire más az íze, és mennyire tömény. Nem véletlen, hogy a dobozos tejnek számtalan nem túl szimpatikus beceneve van. Ilyenek mint a fehér festék vagy fehér víz.

Hiába, az ipari termelés, szabványosodás, egészségügyi dolgok meg az olyan furcsa ötletek, hogy a tej több hónapig elálljon, ilyen érdekes dolgokat eredményez. De azért ez a tej se rossz.

Ráadásul most már itt is vannak mindenféle varázslatok. Egy-egy gyárnak 20+ fajta teje is lehet!

Kezdjük a sima tejjel. Jó, már ez se sima, nem olyan, mint amit a boci adott nekünk. De ezt úgy ahogy lehet még szokványosnak nevezni. És mindjárt ebből is több fajta van!

Van a sima sima, a dobozos. Ő az, akinek nincs szuperképessége. Mert van olyan sima is, amit organikusnak mondanak. Ezt szokták magyarul bió-nak hívni. Míg az organikusra az van ráírva, hogy 100%-ban természetes (tehát még a szállítókamion is őserdei rőzséből készül, és kukoricakeményítő meghajtású), addig a sima sima tej fő nevezetessége, 132x ellenőrizték, hogy minden rendben legyen vele (megírta a leckét, időben lefeküdt aludni, kézcsókolommal köszön, stb..).

Mivel mindkettő papír dobozban van, és a hűtőtől a lehető legtávolabb található a boltban, az ember azért elgondolkozik, hogy öööööööö

És még több ööööööö…. lehet, hogy itt valami mégsem az igazi?

Ezen gondolkodásra hajlamos emberek megnyugtatására találták ki a napi tejet. Na ez tényleg olyan, mint amilyennek egy városi ember a tejet elképzeli: szép kis üvegben van, hűtőbe kell tenni, és pár nap múlva már rettentő büdös.
Ráadásul üvegbetét is van, ezzel is erősítve a nosztalgikus hangulatot. Igaz, a betét árán nem tudunk annyi kalóriát venni, mint amennyit a cipeléssel elhasználunk. De legalább megnyugtatjuk magunkat, hogy mégse a kukába dobtuk. Helyette egy marék vegyszert ivóvízzel felhígítottunk mosogatás címszóval. Reggel pedig vidáman integetünk a pöfékelő kamionnak ahogy elviszi a használt üvegeket.

No de, ami miatt ez az üveges napi tej mégiscsak jobb, mint a sima sima és az organikus sima az az, hogy ebből lehet házilag túrót és sajtot, meg esetleg joghurtot készíteni. Az összes többiből nem.
Ebből se mindig, de olyankor is legalább egy jót pancsoltunk.

Így, hogy a sima tejen túlvagyunk, ismerkedjünk meg a kevésbé simákkal.

Folytatás>>>isztambul.info


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here