Török teázási szokások

Sokan úgy vélik, tévesen, hogy az angolok vezetik a teát kedvelő országok listáját. Meglepő, vagy nem meglepő módon, ez nem így van. Valójában a szigetország éppen csak ott van a top ötös listán. Viszont Törökország, amely vezeti ezt a listát, szinte már nemzeti italává szentelte a çay-t, azaz a teát. Annak ellenére, hogy Törökország a kávéról valószínűleg ismertebb, mint a teáról, az utóbbi italt fogyasztják gyakrabban. Legyen szó vendégek fogadásáról vagy piaci beszélgetésekről, a tea elhanyagolhatatlan kellékévé vált ezeknek a helyzeteknek.

Az Oszmán Birodalom I. Világháború utáni felbomlását követően, Törökország elvesztette azokat a területeket, amelyek a kávé termesztésére alkalmasak voltak. Viszont a kávé behozatala az országba túlságosan is drága volt, ezért helyettesítették a teával. Elsőre fel is tűnhet, hogy a török fekete tea sokkal erősebb, mint az európai teák többsége. Valószínűleg ez azért is van így, mert a kávé pótlásaként kezdték el inni. Ezzel Törökország bebizonyította azt, hogy a tea igenis helyettesítheti a sokakat rabságban tartó kávét.

Magyarországon is találkozhatunk török teával, és nem máshol, mint az utcasarki gyrosoknál. Ennek a teának az elkészítéséhez egy speciális teafőző kell, amely lényegében két teáskanna egymásra helyezve. Miközben az alsó kannában forraljuk a vizet, a felső kannába rakjuk a tealeveleket, amelyeket kevés vízzel leforrázunk, később ezekből, majd tea sűrítmény készül. A továbbiakat már az ízlés határozza meg. Ugyanis a tea sűrítményből mindenki ízlése szerint tesz csészéjébe, majd felönti a felforralt vízzel. Ezután a jellegzetes török teás pohárból fogyaszthatják a teájukat!

Eredeti>>>


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here