Testi kebab, hogy átéld Közép-Anatólia tradicionális ízeit

A testi kebab Kappadókia egyik legismertebb étele. Különlegessége abban áll, hogy hagyományosan avanosi cserépedényben készítik el. Avanos egy fazekas falucska a régióban, a Vörös-folyó (Törökország leghosszabb folyója – a ford.) partján.

A kebab elkészítéséhez mindössze marhahús, paradicsom, paprika, hagyma és néhány fűszernövény szükséges. Ez képezi tartalmát a kicsi, egyadagos edényeknek. Kezdetben nagy edényekben főzték meg, és tányérokon tálalták, de megfigyelték, hogy túl nehéz egyenlően szétosztani, és a végén sorra kerülőknek már csak a hús zsírosabb része jut. Ezért felkérték az avanosi fazekasokat kisebb agyagedények elkészítésére. Az új módszernek köszönhetően már a hús is könnyebben átsült.

Miután a fentebb leírt tartalmat előkészítik és behelyezik az edénybe, egy krumpli segítségével lezárják és hengeres agyagkemencébe (ún. tandoorba) helyezik. A krumpli idővel megkeményedik, egy lyuk alakul ki a közepén, ezáltal olyan, mintha az étel kuktában készülne. (Más források szerint az edény száját lisztből és vízből gyúrt tésztával zárják le. A szerk.) Az edényben így kialakuló magas hőmérséklet és nyomás a titka az egyedi íznek.

Habár a legtöbb étteremben a rendeléstől számított 20-30 perc elteltével már fel is szolgálják a testi kebabot, az étel elkészítése lassú tűzön valójában akár 3 órát is igénybe vehet. Kappadókiában a népszerűbb éttermek már néhány órával a csúcsidő előtt megkezdik a kebab elkészítését, hogy így idejében biztosítsák a vendégek számára a jól átsült, tradicionális húsételt.

Göremében egy 475 éves épületben található a Didek Étterem. Itt jobban szeretik, ha a vendégek jó előre megrendelik a testi kebabot, így néhány órával korábban megkezdhetik előkészületeket. Ebben az étteremben párnákon ülve egy kerekasztal mellett lehet várakozni az ínycsiklandó fogásokra. Az elkészült testi kebabot az agyagedény mellett egy mini kalapács társaságában szolgálják fel. A pincér ennek segítségével töri fel az edényt, és a tányérra önti. Majd kezdődhet az igazi élvezet!

Forrás: dailysabah.com
Fordította: Csehi Anna – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here