Szakmája legidősebbjeinek egyike! Senki sem ismeri a titkát…

A tej, cukor, kosbor (orchideaféle) és édesgyökér felhasználásával készülő, 150 éves múlttal rendelkező görelei fagylaltot 65 éve készítő Fatma Avcı e szakma legidősebb mestereinek egyike.

Fatma néni 65 éve űzi ezt a mesterséget, amelyet felmenőitől tanult, majd fiának is megtanított, akit jelenleg is segít munkájában.

Avcı az AA (Anadolu Ajansı) riporterének azt nyilatkozta, hogy a görelei fagylalt az idő múlásával semmit nem változott. A fagylaltkészítést, amelyet 20 éves korában apósától és anyósától tanult meg, 1952 óta folytatja.

Fatma Avcı elmesélte, hogy a múltban havat használtak a fagylalt hűtésére: „Régen nem voltak a maihoz hasonló feltételek. Hókupacokat készítettünk, ezeket verembe hordtuk. Egy valaki lement a verembe, kosarakkal vitte le a havat. A verem tetejét jól lefedtük, hogy ne olvadjon el a hó. Azután a veremben lévő havat mélyhűtésre használtuk. Régen sok megpróbáltatásban volt részünk, mostanra a fagylaltkészítés könnyebbé vált. A fagylaltot, miután elkészült, az általunk farönkökből készített hordókba töltve öszvérek hátán a vásárba vittük.

AZ IDŐSEBBEKTŐL TANULTA, A GYERMEKEINEK IS MEGTANÍTOTTA

Avcı elmondta, hogy a görelei fagylaltot régen nem kereskedelmi céllal készítették. Olyankor szolgálták fel, ha a faluban lakodalom volt. Később elkezdték pénzért árulni.

Beavatott minket a fagylaltkészítés módszerébe is: „Az üstben tejet forralunk, beletesszük a hozzávalókat, mint pl. a kosbor (orchideaféle) vagy a cukor. Hagyjuk hűlni, egy-két nap múlva kezdjük árusítani.”

Fatma néni, aki a fagylaltkészítést felmenőitől tanulta, majd megtanította gyermekeinek is, elárulta, hogy már nem képes annyi fagylaltot készíteni, mint régen, ezért inkább gyermekeinek segít.

Fia, Şenol Avcı (47), folytatja ezt a mesterséget Görele járásban. Elmesélte, hogy a szakmát édesanyjától és édesapjától tanulta, majd apja halála után vette át a munkát. Apai, nagyapai örökségként, kultúraként tekint rá. Ma már 35 éve csinálja.

Ő is elárulta, hogy a görelei fagylalt készítéséhez tejet, kosbort, cukrot és édesgyökeret használnak, majd mondanivalóját kiegészítette azzal, hogy ez az eljárás annyira autentikus, hogy nem iparosodott. Amit nem tud, édesanyjától kérdezi, aki a legjobb tudása szerint tanítja őt a 100-150 éves fortélyokra. A fagylaltot, melynek állaga, lágysága jelentősen eltér a többi fagylaltétól, májustól szeptemberig árusítják.

Szegedi Ági / Türkinfo

Forrás: hurriyet.com.tr


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here