Şiş köfte (Nyárson sült fasírozott)

Hozzávalók:

45 dkg darált bárányhús
1 fej vöröshagyma
4-5 szál friss koriander
2 gerezd fokhagyma
½ csokor petrezselyem
Só, bors
Római kömény
Szegfűbors

A bazlamához (keletlen lepényféle):

0,5 kg liszt
1 ek sütőpor
0,5 kg joghurt

Vaj

A rukkola salátához:

½ csokor bébi rukkola
1 fej lila hagyma
½ török teáspohár tulum sajt (fehér színű, jól morzsolható vagy reszelhető, száraz vagy zsíros sajt, állati bőr tömlőben készül, Törökország különféle vidékein eltérő állaggal és ízzel)

A darált bárányhúst tegyük bele egy nagy keverőtálba. Adjuk hozzá a reszelt hagymát, a zúzott fokhagymát, a finomra vágott korianderzöldet és petrezselymet, a sót és a fűszereket, majd gyúrjuk össze. A keverékből formázzunk diónyinál nagyobb gombócokat, ezeket húzzuk nyársra, és tapadásmentes felületű serpenyőben, forró olajban süssük meg.

A bazlama hozzávalóit (a vaj kivételével) öntsük egy mély tálba. Gyúrjuk össze egy közepes („fülcimpa”) keménységű tésztává. Takarjuk le a tésztát nedves konyharuhával, és pihentessük 30 percig. A pihentetett tésztából letépkedett darabokból formázzunk golyókat. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki vékony, kerek lapokká. A tésztalapokat tapadásmentes serpenyőben süssük meg. A kisült bazlamák tetejére (még forrón) tegyünk egy-egy darabka vajat.

A rukkola salátához a bébi rukkola leveleket keverjük össze a vékonyra szeletelt lila hagymával, majd morzsoljuk rá a sajtot. A fasírozott-nyársakat forrón, a bazlamával és a salátával tálaljuk.

Afiyet olsun!

Fordította: Szegedi Ági / Türkinfo

Forrás: www.elele.com.tr


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here