Simit

Aki járt már Törökországban, az tudja, hogy szinte mindenhol belebotlunk ebbe a nagyszerű péksüteménybe. Kínálják utcán, teázókban, szállodák reggeli péksüteményei között. Finom, kelt tésztás, belül foszlós kívül ropogós , mustmézbe és szezámmagba forgatott perec aminek nem lehet ellenállni . Sós és édes kiegészítőkkel is kiváló, vagy csak magában egy kávé vagy egy tea mellé tízóraira, uzsonnára vagy csak úúgy… 🙂
Hozzávalók: 4 csésze liszt, 1 csomag instant élesztő ( vagy 3 deka friss ) , 1 csésze langyos víz, 0,5 dl olívaolaj, 0,5 dl tej, egy evőkanál natúr joghurt, 1 teáskanál ecet, 1 teáskanál só, egy teáskanál cukor, mustméz ( Üzüm pekmezi ) , szezámmag . ( A csésze 2,5 – 3 dl )

A lisztet dagasztóüstbe szitáltam, a langyos vízbe belekevertem az instant élesztőt. A liszthez hozzákevertem a sót , a cukrot, beleöntöttem a kissé felfuttatott élesztős vizet és elkezdtem dagasztani. Dagasztás közben hozzáöntöttem az olívaolajat, a tejet a natúr joghurtot és az ecetet. Kellemes tapintású kissé rugalmasabb tésztát dagasszunk, ne legyen ragacsos. Ha túl lágynak érezzük, nyugodtan tegyünk bele kicsivel több lisztet. Szép sima felületű tésztát dagasztottam, lisztezett kelesztőtálban a duplájára kelesztettem. Mikor a tészta kellőképpen megkelt, deszkára borítottam és kisebb tojás méretű darabokra osztottam ( tépkedtem ). Kis gombócokat formáztam . Ezekből a gombócokból kézzel rudacskákat sodortam kb ujjnyi vastagra és kb. 25-30 cm hosszúra. Kettőt összefogva a végeinél egymáson tekerve mintha fonnám végigtekertem, majd kör alakúra formázva a végeit szépen összeillesztve elkészítettem.

Folytatás (Simone gasztroságai)>>>


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here