Saç kavurma (Tárcsán pirított hús) – Szegedi Ági

Ez az étel a kavurma paprikás-paradicsomos változata. Nevét arról a serpenyőről kapta, ami leginkább a nálunk sütésre használt tárcsára hasonlít (saç). A sütés lényege a nagy hőfokon pirítás, ezt egyebek híján wokban is elérhetjük. Ahhoz, hogy az ételt ilyen módon készítve ne kapjunk rágós végeredményt, olyan húst kell választani, ami könnyen, gyorsan átpirul, de azalatt meg is puhul – azaz bárány vagy borjúhúst. Aki a szárnyasokat preferálja, készítse csirkéből.

Hozzávalók:

400 g borjú- vagy bárányhús (kevéssé zsíros)
1 nagy fej vöröshagyma
2 db zöld húsú paprika (aki szereti a csípőset, tehet bele zöldpaprikát)
2 db paradicsom
1 ek sűrített paradicsom
½ ek paprikakrém
Só, őrölt bors, őrölt római kömény, őrölt pirospaprika, kakukkfű – ízlés szerint
Étolaj, a hús zsírtartalmától függően

A húst apró kockákra vágjuk, a vöröshagymát felaprítjuk, a paprikát is felkockázzuk. A paradicsomokat pár percre forró, majd hideg vízbe dobjuk, meghámozzuk (nem feltétlenül szükséges), szintén kockákra vágjuk.

Felforrósítjuk a serpenyőt, beledobjuk a húst. Ha zsírosabb, magában, ha kevésbé, akkor étolajon pirítani kezdjük. Rövidesen levet ereszt, ekkor levesszük alatta a lángot (vagy a hőfokot), majd saját levében hagyjuk párolódni. Amikor a leve elpárolgott, hozzáadjuk a hagymát, a tűzhelyet magasabb hőfokra / nagyobb lángra vesszük, és ismét pirítjuk.

Röviddel ezután beletesszük a kockákra vágott paprikát. Két-három perc pirítást követően a paprikakrémet, majd a sűrített paradicsomot is hozzáadjuk, folytatjuk a pirítást egy-két percig. Ekkor megsózzuk, megfűszerezzük. Végezetül beleöntjük a felkockázott paradicsomot, teszünk rá egy fedőt, és addig pároljuk, míg a paradicsom el nem veszíti a levét. Ezalatt még további időt biztosítunk a húsnak a puhulásra.

Forrón, ha van asztali melegítő, akkor azon tálaljuk. Köretként hasábburgonya, rizs illik hozzá.

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here