Patatesli örgü poğaça ( Burgonyás fonott kalács) – Szegedi Ági

Hozzávalók:itthoni 1276

2 db tojás (a sárgája a kenéshez)
2 vizespohár (2 dl-es) langyos tej
1 török teáspohár (1 dl-es) étolaj
1,5 ek cukor
1 tk só
1 cs instant élesztő, vagy ½ csomag friss (én az utóbbit használtam)
Liszt, amennyit felvesz (kb. 5-5,5 pohár)

Töltelék:

6 db közepes méretű burgonya
1 fej vöröshagyma
2 db kápia paprika (piros kaliforniai is jó)
3 gerezd fokhagyma
1 ek paradicsompüré
2 ek étolaj
Őrölt pirospaprika
Só, bors

Először a burgonyát egy fazék vízben héjában megfőzzük. Amíg fől, elkészítjük a tésztát. A langyos tejben elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Egy tálba öntjük, hozzáadjuk a sót, a tojások fehérjét, az étolajat, összekeverjük. A lisztet fokozatosan adagolva a közepesnél kissé lágyabb tésztát gyúrunk, jó alaposan kidolgozzuk. Letakarva, meleg helyen egy órát kelesztjük.

A burgonyát még forrón meghámozzuk, összetörjük, vagy lereszeljük. A hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A paprikát kockákra vágjuk. Az étolajon ledinszteljük a vöröshagymát, majd rádobjuk a fokhagymát, és addig kavargatjuk, míg az illata nem érződik. Ezután meghintjük pirospaprikával, pici vizet engedünk rá. Beletesszük a paradicsompürét és a felkockázott paprikát, sózzuk, borsozzuk. Néhány percig főzzük, a paprikának nem kell teljesen megpuhulnia. Ekkor levesszük a tűzhelyről, összekeverjük a burgonyával, majd félretesszük hűlni.

A megkelt tésztából kb. tojásnyi darabokat tépkedünk, melyeket egyenként, lisztezett deszkán, ovális alakúra nyújtunk ki. itthoni 1263Hosszában a közepére halmozunk a töltelékből, a tészta két szélét pedig késsel bevagdossuk. Ügyeljünk arra, hogy egyenlő számú vágás legyen mindkét oldalon. itthoni 1269itthoni 1265A tészta felső végét ráhajtjuk a töltelékre, majd egy ágat jobbról, egyet balról hajtunk rá, a képen látható módon. Az utolsó két ágacskát a tészta aljának felhajtása után hajtjuk rá, a végeket alaposan összenyomva.itthoni 1268itthoni 1270

Mindegyikkel így járunk el, a kész fonott kalácskákat kikent tepsibe rakjuk. Míg a következő tepsit töltjük, az előzőt hagyjuk még kicsit kelni, mielőtt sütőbe tennénk.itthoni 1271 A sütemények tetejét megkenjük a kikevert tojássárgájával, majd 175-180°-ra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.itthoni 1273

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here