Öt török bor, amit meg kell kóstolni!

borokA legjobb török borokat alábecsülik az országban. Az elmúlt néhány évben Törökországban bevezetett szigorú alkohol törvények sem voltak pozitív hatással a bortermelésre, így több bortermelő is külföldön próbál szerencsét.

Törökország ősi borkészítő története évezredekre nyúlik vissza, jóval azelőttre, amikor a klasszikus görög és római civilizációk által a bor népszerűsége a kultúra egyik sarokköve lett.

Ennek azonban hosszú évekig nem szenteltek figyelmet, és a török borászat csak az utóbbi időben fejlődött annyira, hogy nemzetközileg elismertté tudott válni.

Olaszországhoz hasonlóan Törökország is hasznát látja a számos őshonos szőlőfajtának.
Ez különbözteti meg Törökországot bármely másik országtól, habár az ország határain belül számos szőlőfajta ismeretlen a bort kedvelők számára.

Bizonyos török szőlőfajták, mint például a Kalecik Karası és a Narince, alkalmanként nemzetközi fajtákkal vegyítve, számos bor címkéjén feltűnnek, ténylegesen bemutatva a választék sokszínűségét.

Török borok még díjakat is nyernek és jogosan, hiszen számos régió és al-régió egyéni borfajtákat fejleszt ki. Trákia, az Égei-part és Kappadókia régióiban termelik a legjobb minőségi borokat.

Érdekes, hogy habár Törökország egyike a világ legnagyobb szőlőtermelőinek, a szőlő csekély részét használják fel borkészítésre.
Az alkohol reklámozása 2013 óta illegális, ami felölel mindent, a hirdetésektől a borkóstolásig. Ez megrekesztette a bortermelés hazai növekedését. Emiatt sok termelő most a nemzetközi piacon próbál szerencsét.

Urla Borászat, Nero D’Avola-Urla Karası, Urla, Égei-tengeri régió 2014.

A 2016-os Decanter World Wine Awards borversenyének platina győztes vörösbora, ami megéri a magasabb árat. A 3000 éves szőlőskert lankáin biodinamikusan termelt bor, amely nagyrészben a szicíliai Nero d’Avola és 10%-ban UrlaKarası szőlőből áll, amit a cég mentett meg a kipusztulástól. Erős, sűrű, tiszta, gyógynövényes. Az édes, piros gyümölcsös íz jól ötvöződik a csersavakkal.
Alkoholtartalom: 15%

Kavaklidere Borászat, Cotesd’Avanos Narince-Chardonnay, Kappadókia, Anatólia 2013.

A Narince Törökország híres fehér szőlőfajtája, amit jobban becsülnek a levelei miatt, hiszen a szőlő leveleit használják fel a szárma (töltött szőlőlevél) készítéséhez. A borhoz használt szőlő 60%-a Cotesd’Avanos-ból érkezik, vitathatatlanul a szőlőfajta legkiválóbb és páratlan törökországi szőlőskertjéből: 170 hektár, 950 méteres magasságon, vulkáni talajon. Tele narancsvirággal, citrusfélékkel és almával, frissítő fanyarsággal.10 hónapig érlelik francia tölgyfahordókban.
Alkoholtartalom: 14,5%

Sevilen Borászat, Plato Kalecik Karası, Denizli, Égei-tengeri régió 2013.

A Sevilen egy nagy cég, amely évente 10 millió üveg különböző fajtájú és árkategóriájú bort termel. A kulcsfontosságú piros szőlőfajta, a Kalecik Karası (röviden KK), ami hasonlóságokat mutat a Pinot Noir-ral, mivel könnyű, világos őszies ízvilágú és a bakewell torta (tradicionális angol sütemény) jegyeit mutatja. A KK bor struktúrája többet mutat a Pinot Noir-nál, amihez a 10 hónapon keresztül francia tölgyfahordókban való érlelés is hozzájárul.
Alkoholtartalom:14%

Kayra Borászat, Versus Öküzgözü, Elaziğ, Anatólia 2013.

Az Öküzgözü (ami bika szemet jelent) egy olyan fajta bor, amit Daniel O’Donnell, a Kayra amerikai születésű borásza úgy ír le, mint a török Barbarescót (vilghíres olasz bor). A magas savtartalmú, piros gyümölcsös bor biztosan megállja a helyét az alacsonyabb hozamú, 8 éves borok között a versenyben. A bor finom csersavakkal és jó struktúrával rendelkezik. 10 hónapig francia tölgyfahordókban érlelik.
Alkoholtartalom: 14,5%

Büyülübağ, IrisRosé, Avsa, Trákia 2015.

A Márvány-tengeri Avsa szigetén található, 20 hektáros homokos, agyagos talajjal rendelkező Büyülübağ gazdasága gravitációs szőlőfeldolgozás technikáját alkalmazó borászat. Ez a csontszáraz rosé (2 gramm/liter maradékcukor) az Adakarası szőlőfajtából készül, ami egyedül az Avsa szigeten lelhető fel. Ínycsiklandó savasság és lédús, érett piros bogyós gyümölcsök jellemzik a tökéletes piknik bort.
Alkoholtartalom: 13,5%

Forrás: decanter.com
Fordította: Petrovics Bianka


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here