Midye poğaça (Kagylópogácsa) – Szegedi Ági

török2014 359 Hozzávalók:

1 török teáspohár tej (1 dl)
1 török teáspohár joghurt
1 török teáspohár olaj
3,5-4 vizespohár (2 dl-es) liszt
2 db tojás
1 ek cukor
1 teáskanál só
1 cs friss v. szárított élesztő
Kb. 10-15 dkg vaj v. margarin
1 cs (kb. 20 dkg) krémfehér sajt
petrezselyem
Szórásra szezámmag (elhagyható)

A vajat / margarint szobahőmérsékleten hagyjuk megpuhulni. A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, hozzáadjuk az élesztőt és meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, összekeverjük a sóval, közepébe mélyedést készítünk.

Amint az élesztőnk felfutott, a liszt közepén lévő mélyedésbe öntjük. Ide kerülnek a tojások is, az egyik sárgáját kivéve, amivel majd a pogácsák tetejét lekenjük. Beleöntjük a joghurtot, étolajat, majd jó alaposan átgyúrva se túl kemény, se túl lágy tésztává állítjuk össze. Tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. a duplájára kelesztjük.

Míg a tésztánk megkel, elkészítjük a tölteléket. A sajtot villával összetörjük (ha túl száraz lenne, kevés joghurttal fellazíthatjuk), a petrezselymet finomra vágjuk, belekeverjük.

A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, majd először 3 részre osztjuk, végül mindhárom darabot további 2 darabba vágjuk. Összesen tehát 6 egyforma darab tésztánk lest. Először az első hárommal dolgozunk. Lisztezett deszkán mindegyiket kinyújtjuk, igyekezzünk téglalap formájúra.

Az alsó lapot megkenjük a szobahőmérsékletű vajjal / margarinnal, ráhelyezzük a 2. lapot, azt is megkenjük, végül a 3. következik. Annak a tetejét is megvajazzuk. A hosszabb végét magunk felé fordítva feltekerjük, mint a beiglit. A tésztarudat kissé még meghúzgálhatjuk, valamicskét tovább nyújtva rajta.

Ezután egy éles késsel felszeleteljük, kb. 2-3 cm széles szeletekre. A tekercseket lefektetjük a deszkára, tenyérrel kissé kilapítjuk, majd nyújtófával korongokat nyújtunk belőle. A korongok közepére kiskanálnyi tölteléket teszünk, végül ráhajtjuk a tészta másik felét. Széleit összenyomkodjuk.

Kikent tepsibe tesszük a pogácsákat, tetejüket a tojássárgájával lekenjük, ízlés szerint szezámmaggal is megszórhatjuk. Előmelegített sütőben, kb. 180-200°-on pirosra sütjük.

Afiyet olsun!török2014 360

2015-02-03
Szegedi Ági / Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here