Isztambul 5 legjobb kifőzdéje plusz egy bónusz Izmirből

Esnaf lokantası – magyarul nevezzük csak kifőzdének vagy étkezdének. Jellemzően icipici üzlethelyiségekben üzemel, akár mindössze 2-6 asztallal, és a helyieket – a mindig siető dolgozókat, kereskedőket, mestereket – szolgálják ki.

A legjobbak évtizedek óta ugyanott működnek, a tudás és az üzlet apáról fiúra száll, és ebédidőben szinte biztos, hogy sorban kell állnunk ahhoz, hogy helyhez jussunk. A legfontosabb, ami eszünkbe jut róluk: az íz, mely felejthetetlen és az ár, mely megfizethető.

Figyelem, idegen utazó! Néhány fontos dolgot tudni kell a török étkezdékről indulás előtt.

Ne lepődj meg, ha több idegennel egy asztalnál ülve költöd el az ebéded!

Ha van is a falra függesztve étlap (valószínűleg a törvényi előírások miatt), arra ne is nézzünk rá! Naponta változik a kínálat. Jobb, ha körbenézünk a pultban, hogy ott mit találunk éppen.

Itt csak a készpénz az elfogadható fizetési mód, így van ez Isztambulban és Izmirben is. Vacsorára, és hétvégén ezek az éttermek nem nyitnak ki, ebédidőben bonyolítanak óriási forgalmat. Valószínűleg ennek az az oka, hogy jellemzően családi üzemeltetésűek.

Azok, akik így vélekednek „jajj, ott minden koszos” vagy  „oh, csak egy fabódé és nem étterem” vagy „nincs tökéletes kilátás”, el se induljanak!

Azok, akik valami igazán törökös finomságot, jó áron, a helyiekkel együtt szeretnének enni, jöjjenek velünk!

Cikkünk Merve és Furkan (forrás: yolcu360.com) írása alapján készült, akik helyettünk elmentek, megkóstolták, leírták… Most rajtunk a sor: íme, a luxuséttermeket ízvilágukkal maguk mögé utasító kifőzdék bemutatása.

 Kanaat lokantası (Üsküdar)

Üsküdar közepén találjuk meg a Kanaat Lokantası nevű helyet, mely ha nem szerepelne a listánkon, szégyellhetnénk magunkat. Minden Isztambulban élő ember ismeri, és aki ebben a városban nőtt fel, biztosan már gyerekkorában is járt itt, legalább egyszer. A kínálat széles, és minden étel egytől egyig nagyon finom. A legnépszerűbb étel a özbek pilavı (üzbég piláf) és desszertnek a kazandibi (tejes édesség vékony karamell réteggel).

Cím: Sultantepe, Selmani Pak Cd No:9, 34674 Üsküdar/İstanbul

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kanaat Lokantası (@kanaatlokantasi1933) által megosztott bejegyzés

Şahin Lokantası (Beyoğlu)

Beyoğlu kerület legnépszerűbb kifőzdéi közül az egyik. Fél emberöltő óta működik, és évről évre nemhogy öregszik, inkább csak fejlődik: ízre íz, hírnévre hírnév, napról napra zsúfoltabb. És most nem vicceltünk. Különösen ebédidőben nehéz helyet találni, de azért egy rövid várakozás után le tudunk majd ülni. Ugyanis mindenki gyorsan elfogyasztja, amit kért, és már megy is tovább, így folyamatos a körforgás.

Az ízek pont olyanok, amilyet egy ilyen étteremtől klasszikusan elvárunk. És ezt nem csak mi állítjuk, hanem Törökország egyik nagynevű gourmand-ja, Vedat Milor is. Aki egyszer itt járt és evett, az biztosan visszatér. A legtöbben azért jönnek, hogy karnıyarıkot (darált hússal töltött padlizsánt) egyenek. Az átlagos kifőzdei áraknál kicsit magasabb az árfekvése, jogosan.

Cím: Asmalı Mescit, Orhan Adlı Apaydın Sk. 11/A, 34430 Beyoğlu/İstanbul

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ŞAHİN LOKANTASI (@sahinlokantasi1967) által megosztott bejegyzés

Nato Lokantası (Karaköy)

Néhány vendéglő olyan, hogy barátságos atmoszférájuk és a finom ételeik miatt otthon érezhetjük magunkat. Újra és újra oda akarunk menni. Nos, Karaköy híres kifőzdéje, a  Nato Lokantası pont ilyen hely.

67 éves múltra tekint vissza. Változatos ételeivel, kitűnő ízeivel, ráadásul barátságos áraival a vendégek szívébe költözött. Különösen a fekete-tengeri régió ízvilágát nyújtó dönert emlegetik vele kapcsolatban.

Cím: Kemankeş Karamustafa Paşa Mahallesi, Necatibey Caddesi Karanlık Fırın Sk.no.4 Karaköy, 34425 Beyoğlu/İstanbul

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@natolokantasi1952 által megosztott bejegyzés

Kardeşler Lokantası (Kemerburgaz)

Ha valaki Kemerburgazba látogat csak úgy, utazgatás vagy éppen savanyúságok vásárlása miatt (ti. olyan Kemerburgaz a törököknek, mint Vecsés a magyaroknak), akkor kötelező meglátogatnia ezt a kifőzdét. Ha ezt egyszer megtette, akkor legközelebb csak enni is el fog menni Kemerburgazig. Ha már egyszer ott jár az ember, akkor kirándul is egyet, meg savanyúságot is vesz. Vagyis a dolgok fontossági sorrendje megfordul.

1974-ben alapították, és leghíresebb étele a döner, melynek húsába bárányt is kevernek. Továbbá a ciğer sarma (májas, rizses étel) is nagyon népszerű, de ezeken a sülteken kívül ugyanilyen finomak a főzött ételeik is.

Cím: Mithatpaşa, 84, Abdülhamithan Cd, 34075 Eyüp/İstanbul

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lezzet Durakları 📍 (@azpilavkuru) által megosztott bejegyzés

Paçacı Mahmut Usta (Fatih)

Isztambul legjobb 5 étkezdéjének felsorolásában szerettünk volna bemutatni egy, az átlagtól eltérő helyet is. Én egy kicsit sem szeretem a belsőségekből, aprólékokból készült ételeket, viszont vannak olyanok, akik számára a paça çorbası (lábszárleves) fogyasztása életforma. Ebből különlegesen jót találni nem is olyan egyszerű, mert a levét és a sűrítését jól elkészíteni nagyon nehéz. Ez a gasztronómiai technika a terbiye, azaz marinálás, mellyel a húsételeket ízesítik. Éppen ezért a Paçacı Mahmut Usta étkezde különleges, ritkán fellelhető hely. Az itt készült leves olyan hírnévre tett szert, hogy egészen távolról is ide zarándokolnak a vendégek. Természetesen a levesen kívül más ételeket is készítenek. Egyik különlegessége a pacalos csicseriborsó. Árfekvése az átlagnál magasabb, azonban ha az ilyen jellegű ételeket szereti valaki, nem fogja megbánni, hogy ennyit fizetett.

Cím: İskenderpaşa, Kızanlık Cd. No:16, 34080 Fatih/İstanbul

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PAÇACI MAHMUT USTA (@pacacimahmutusta) által megosztott bejegyzés

 

+ 1 Bizim Lokanta (Izmir, Kemeraltı)

Minden Izmirről szóló gasztronómiai könyv vagy cikk első helyen említi a negyvenéves múlttal rendelkező kis étkezdét. Ráadásul a bazárnegyed közepén található, így összeköthető egy vásárlással, csak ember legyen a talpán, aki odatalál, ha először jár erre. Biztosak lehetünk benne, hogy sorba kell állnunk ebédidőben, de szerencsére a nagy forgalomnak és a rugalmas vendégkörnek köszönhetően rövidesen le fogunk tudni ülni (főleg egy-két személy).

Az előző étterem leírásáról azonnal eszembe jutott, hogy nem maradhat ki a cikkből. Pár hete ugyanis voltam olyan bátor és paça çorbasıt rendeltem. Őszinte leszek: nem ettem meg, annak ellenére, hogy – látva, hogy a körülöttem ülők hogyan falták – biztos vagyok benne, mennyire finom. Megkóstoltam, tényleg jó savanykás, törökös íze van, de annyira erősen hús ízű, hogy nem csúszott le 5-6 kanálnál több.

A hely nagyon híres étele a nagy kondérban, apró halakból készült sűrű leves. Ezt is megkóstoltam, ebből sem tudok egy egész tányérral megenni, szintén az erőteljes íze miatt.

Ha semmit nem eszik meg, minek jár oda? – kérdezhetik. Mert minden annyira finom, hogy az idegen ízek egy-egy bátor, de sikertelen próbálkozásai után is menni kell. Ugyanis az egészen egyszerű, népies, hagyományos ételeket is kihagyhatatlan ízvilágban készítik. És különben is: esnaf lokantasıba menni külföldiként felér egy kalanddal.

Videó az étteremről ITT nézhető meg.

Cím: Konak, 911. Sk. No:4, 35250 Konak/İzmir 

Erdem Éva – Türkinfo

Forrás: Nar Gourmet
Forrás: Nar Gourmet

 

 

 


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here