Imam bayıldı (Padlizsán, amitől az imám elájult) – Szegedi Ági

Imam bayildiHozzávalók (4 személyre):

2 nagyobb padlizsán
2 fej vöröshagyma
1 paprika
4 db paradicsom
3 gerezd fokhagyma
Olívaolaj
Egy csokor petrezselyem
Só, bors, kakukkfű, fahéj, majoránna, római kömény, csipetnyi cukor

A megmosott padlizsánokat hosszában félbevágjuk, húsukat mélyen bekockázzuk, vigyázva, hogy a héjukat ne vágjuk át. Besózzuk, félretesszük.

Ezalatt elkészítjük a tölteléket. Kevés olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Közben összezúzzuk a fokhagymát, felkockázzuk a paprikát és a paradicsomot is. Először a fokhagymát dobjuk rá, majd, amikor már érezni az illatát, jöhet a paprika. Egy-két perc után a paradicsom következik. Csipetnyi cukorral elvesszük a savasságát, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint illatosra fűszerezzük. A petrezselymet finomra vágjuk.

A sütőt előmelegítjük. Egy tepsit kikenünk olívaolajjal. A padlizsánokból kinyomkodjuk a levet és beletesszük a tepsibe. A tölteléket elosztjuk rajtuk, bele is nyomkodhatjuk a mélyedésekbe. Meghintjük a petrezselyemmel. Tetejüket is megspricceljük olívaolajjal. Én alufóliával le szoktam fedni a tepsit, egyrészt, hogy gyorsabban puhuljon, másrészt, hogy átjárja a gőz és a zamatokat jobban átvegye a padlizsán húsa.

Amikor puha, lekerül a fólia, ezután pirulásig sütjük. Fokhagymás joghurt szósszal önálló fogásként, de hús mellé is fogyaszthatjuk.

Afiyet olsun!itthoni 1040

2014-09-18
Szegedi Ági / Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here