Hová utazik? Megmondjuk, mit egyen reggelire!

A Lokma (Falat) nevű népszerű gasztronómiai internetes magazin közzétette – nem először – Törökország térképét, méghozzá egy igazán különleges verzióban. A városok nevének helyén az adott területre jellemző, vagy népszerű reggelire való étel nevét írták.

A kép melletti szöveg sejteni engedi, hogy nem volt egyszerű az összeállítása: „Visszatért a vitákat kiváltó poszt. Ezúttal minden várost tartalmaz, és az Önök segítségével bíráltuk felül a korábbi verziót. Végre készen van, de ha mégsem, akkor sem mi vagyunk a hibás fél, hanem a városukban lakó polgártársaik.”

Annak ellenére, hogy a helyi lakosok szavazták meg az adott terület jellemző reggelijét, a fanyalgók nem hallgatták el véleményüket. Volt, aki szerint nem is evett még az adott ételből az adott városban élőként, és volt, aki másra szavazott, mint legnépszerűbbre.

De tudják mit? Mi ne foglalkozzunk ezzel! Ismerkedjünk meg a sok-sok étellel, mely egy török ember gyomrát tölti meg reggelenként, ha Mardinban, Izmirben, Adanában, Adıyamanban, Ankarában, Hatayban vagy bárhol máshol él.

Segítségül a városok beazonosításához íme Törökország közigazgatási térképe.

Ha pedig Ön, kedves olvasó bármely városba utazik, előtte nézze meg a térképet mit kell ott fogyasztani, majd számoljon be nekünk is arról, hogy milyen volt!

Következzen a nevezetes „Reggeli térkép”.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Lokma | Gzt.com (@lokma) által megosztott bejegyzés,

A térképet persze én is böngésztem, és néhány ismerős ételt fel is fedeztem: Izmirben boyoz , Adanában nyárson sült máj, Manisában – a magyarul furcsán hangzó, de isteni finom olajban sült fánkszerű tészta – a pişi, illetve Ankarában – a szenzációs, serpenyőben süthető kenyérfajta – a bazlama, mely a ráolvadó vajjal valóban remek étel reggelire. Ki ne hagyjam egyik kedvencemet, –  melyet a térkép Afyonnál mutat, –  a kaymak, azaz egy nagyon sűrű, zsíros tejszín, és mézzel vagy lekvárral bármikor szívesen fogyasztom reggelire is!

Szép számmal akadnak azonban olyan ételnevek, melyekről még csak nem is hallottam. Ezekből mutatok be néhányat.

Papara – Aksaray

Aksarayban nem gond, ha megszáradt a kenyér. Egy olajos, sűrített paprikakrémes, zöldhagymás szószt készítenek, amibe belemártják a felszeletelt száraz kenyeret, majd joghurttal is meglocsolják, ha valaki úgy szereti.

forrás: yemek.com

Babuko – Tunceli

Tészta hátán kenyér. Szintén a száraz kenyér felhasználására alkalmas recept. Egy élesztős, kelt tésztaalap kerül a kerek tepsibe, annak a tetejére száraz, vajon megforgatott kenyérkockákat szórnak, melyet alaposan megöntöznek – ízlés szerint akár fokhagymás –  joghurttal vagy ayrannal.

forrás: youtube

Siron  – Gümüşhane

A nagyon vékonyra nyújtott tésztát (yufka) szorosan feltekerik, majd karikára vágják. Ez ki is száradhat, így akár később is elkészíthető a végleges étel. Egy fémedényben szépen körben felsoroztatják a csigákat, majd forró vízzel öntik le, és fedő alatt hagyják megpuhulni. Tetejére sűrű joghurt, ízlés szerint paprikás szósz vagy paradicsomos darált hús is kerül.

forrás: gzt.com

Omaç – Kırıkkale

A yufka tésztát (olyasmi, mint a réteslap) apró darabora tépik, forró vajon megforgatják, majd tojást ütnek rá, sülésig kevergetik. Mikor kész, egy másik yufka lapba tekerve, roládot készítenek, és így is fogyasztják.

forrás: surmelihaber.com

Patlıcan reçeli – Iğdır

Azt tudjuk, hogy Törökországban a padlizsánt több száz fajta ételben használják fel. De lekvárnak? 10 db kisméretű padlizsánt, alaposan megpucolva, 1 kg cukorral, szeletekre vágott citrommal és vízzel főznek sziruposan édesre.

forrás: igdirdogusgazetesi.com/

Forrás: Instagram @lokma, web oldal: gzt.com/lokma

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here