Házi csípőske – Ev acukası

acuka1Hogyan lehet változatosabbá tenni a reggelit? Íme, egy 5000 éves török recept. Egy kicsit csípős, savanykás ízű krém, amit tegnap fedeztünk fel a kedvenc élelmiszerboltunkban és természetesen rögtön meg is vásároltunk.

Két (vagy talán három) fontos érv is szólt emellett: az első, hogy öt évezrede van a törökök asztalán, ezt olvastuk a termék dobozán. A második, hogy az összetevők között nincs semmilyen adalékanyag, vagy konzerválószer. A harmadik az a csodálatos ízharmónia, amit a felbontás és az első kóstolás után magunk is megtapasztalhattunk.

Mielőtt megismerkednénk, ezzel a finomsággal nyelvészkednünk kell egy kicsit! Vannak olyan török szavak, melyeket hiába keres az ember a szótárakban, nem talál meg ott. Pedig sok-sok szótár, szómagyarázó könyv létezik…(oszmán-török, régi török, mai modern török és még vagy 20 különféle a törökség által használt nyelv, plusz a nyelvjárások, az azokat bemutató, ismertető kötetek sokasága.) Ilyen a szótárakban sem található, de a mindennapi életben használt török szó, például az ACUKA! Ez egy becéző szócska. Magyarra talán „csípőskének” lehetne fordítani, lévén, hogy a szótő az acı = csípős szóból ered. Például: acı biber = csípős paprika. (acı → acuka)

A paprika egyébként fontos alapanyaga is ennek a reggelikor használt csípős, vagy enyhén csípős finomságnak, aminek a török neve: Ev acukası. Vagyis magyarul: házi (házi készítésű) csípőske. Lássuk, mi van a dobozban?

1) Piros paprikakrém (enyhén csípős) = Biber salçası 2) Paradicsom paszta = Domates salçası 3) Dió (nagyon apróra darálva) = Ceviz 4) Pisztácia (szintén apróra darálva) = Fıstık 5) Növényi olaj = Bitkisel yağ 6) Fűszerkeverék = Baharat karışımı 7) Gránátalma ecet szósz = Nar ekşisi sosu 8) Fokhagyma liszt = Sarımsak unu 9) Sűrítőanyag = Kıvam artırıcı un.

Meg lehet próbálni persze (ha vannak hozzávalók), házilag, otthon is elkészíteni. Ehhez az arányok a fontosak. Tehát: Hozzávalók/Malzemeler 4 leveses kanál paprikakrém = 4 çorba kaşığı biber salçası 2 leveses kanál ecet = 2 çorba kaşığı sirke 3 gerezd fokhagyma = 3 diş sarımsak 6-7 darab megtisztított dióbél = 6-7 tane dövülmüş ceviz 1 kávéscsészényi, vagy 2 leves kanálnyi olívaolaj = 1 kahve fincanı zeytinyağı, isteyen 2 çorba kaşığı kadar…

Az elkészítés roppant egyszerű. A diót apróra kell darálni, a fokhagymát össze kell törni. A felsorolt alapanyagokat jól össze kell keverni, annyi olajat hozzáadni, hogy krémszerű massza jöjjön létre. Majd ezt a piros színű anyagot kicsit pihentetni kell a hűtőben, ismételtem összekeverni (ha szükséges) és kenyérrel tálalni. Nagyon finom például főtt virslivel. Jó étvágyat! Afiyet olsun! Még több recept>>>>>

2011-03-27

receptjeink.blogspot.com


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here