Gül böreği (Rózsabörek) – Szegedi Ági

itthoni 748 (kıymalı, patatesli, ıspanaklı-peynirli – darált húsos, burgonyás, spenótos-sajtos)

Hozzávalók: (egy fajtához)

1 cs yufka tészta (5 lapos, kerek – török boltban kapható)
3db tojás
½ pohár natúr joghurt (2,5dl-es poharat használtam mércének)
½ pohár tej
1-2 ek olaj
Szezámmag, çörek otu (feketemag) keveréke
Vaj (vagy olaj) a kikenéshez

Darált húsos töltelék:

0,5kg darált hús (bárány, borjú vegyesen pl.)
2db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1cs petrezselyem
3ek paprikapüré (biber salçası)
3 ek paradicsompüré (domates salçası)
Só, bors, őrölt római kömény, egyéb fűszer ízlés szerint (pl. kakukkfű, oregano, rozmaring)
0,5 török teáspohár (1dl-es űrtartalmú) olívaolaj

Elkészítés:

A vöröshagymát és a petrezselymet felaprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk. Az olívaolajon megdinszteljük a hagymát, rátesszük a húst, kevergetve pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a paprika- és a paradicsompürét, sózzuk, fűszerezzük. Ha a hús nem fiatal állatból származik (pl. marha), kevés víz hozzáadásával „pörköljük”. Amikor a hús kész, belekeverjük a petrezselymet is. Lehűtjük.

Burgonyás töltelék:

6-8db burgonya (mérettől függően)
3 fej hagyma
1cs petrezselyem
Piros paprika
Só, bors, őrölt római kömény

Elkészítés:

A burgonyát héjában megfőzzük. Közben a vöröshagymát és a petrezselymet felaprítjuk. A főtt, meghámozott burgonyát még forrón összetörjük. Az olajon ledinszteljük a hagymát, meghintjük pirospaprikával, hozzáadjuk az áttört burgonyát. Alaposan összekeverjük. Sózzuk, fűszerezzük, végül beleszórjuk a petrezselymet is. Lehűtjük.

Spenótos-sajtos töltelék:

1kg spenót
1db vöröshagyma
5dkg vaj
1tk őrölt piros paprika
Só, bors
20dkg krémfehér (feta) sajt (beyaz peynir)

Elkészítés:

A vöröshagymát felkockázzuk, vajon ledinszteljük, majd rádobjuk a spenótot. Sózzuk, fűszerezzük, majd addig kevergetjük, míg a spenót nagyjából összeesik, nem kell főzni. Kihűtjük. A sajtot elmorzsoljuk.

Összeállítás:

Egy fajta töltelékhez a fenti mennyiségeket használva (ha többfélét akarunk, annyiszorosra emeljük a mennyiségeket) az enyhén lisztezett asztalra v. deszkára terítjük a yufka lapokat úgy, hogy egymás tetején legyenek. Ezután negyedekbe vágjuk, így 20 cikk tésztánk lesz. A szélesebbik végét fordítjuk magunk felé.

Odakészítünk egy nagyobb méretű tepsit, amit kikenünk vajjal. Egy tálban felverjük az egész tojásokat, alaposan elkeverjük benne az olajat, a joghurtot, végül a tejet is. Picit sózhatjuk (tölteléktől függően).

Az első tésztacikket megkenjük kissé a tojásos keverékkel. A kiválasztott töltelékből vékony csíknyit teszünk rá ( a spenótosnál a tetejére szórjuk a sajtot is), két végét behajtjuk, majd, mint a rétest, feltekerjük. Ezután, az egyik végétől kiindulva, csigavonalban összecsavarjuk. Mielőtt a tepsibe tennénk, belemártjuk a joghurtos-tojásos-tejes keverékbe. Nem kell megijedni, ha törnének egy kicsit, rusztikusabbak, élethűbbek lesznek a rózsák!

Mindegyik tészta háromszöggel így járunk el, míg el nem fogy, ügyeljünk, hogy töltelék arányosan jusson az összesbe. A maradék keverékkel megkenjük-locsoljuk a börekek tetejét, végül a szezámmag-çörek otu keverékével meghintjük és kb. 200°-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük. Tálalás előtt szétválasztjuk a rózsákat.

Afiyet olsun!itthoni 655

2014-06-03
Szegedi Ági /Turkinfó


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here