Törökországban termesztik a legtöbb sárgabarackot

Egy év alatt 846 ezer tonna sárgabarackot termesztettek Törökországban, amely első ebben a rangsorban a világon. A dobogóra Üzbegisztán és Irán fért még fel 536 ezer és 329 ezer tonnával.

Az első tízbe Európából Olaszország, Spanyolország, Franciaország és Görögország fért be. Az olaszoknak a negyedik helyre volt elég a 273 ezer tonna sárgabarack – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 2019-es évre vonatkozó adataiból, amelyek alapján a Maps of Countries Instagram-oldal készített infografikát.

Az olaszokat Algéria követi 209 ezer tonnával, majd a spanyolok jönnek 146 ezer tonnával majd a franciák 139 ezer tonnával. Afganisztán a nyolcadik a rangsorban, majd Görögország és Marokkó zárja a TOP10 sárgabarack-termelő ország rangsorát.

A FAO adatai szerint Magyarországon 25 490 tonna sárgabarack termett 2019-ben, így elég messze voltunk az első tíztől.

A legtöbb sárbarackot exportáló ország a termelők közt hatodik Spanyolország, amely több mint 93 ezer tonnát ad el külföldi vevőknek. Második a dél-amerikai Suriname 73 ezer tonnával, harmadik pedig a termelésben világelső Törökország 68 ezer tonnával. Az exportlistán negyedik helyre a termelésben második Üzbegisztán ért be 58 ezer tonnával, őket az olaszok követik 48 ezer tonnával, majd a görögök 23 ezer és a franciák 22 ezer tonnával. Afganisztán ezen a listán is nyolcadik, termésük jó hetedét, 18 ezer tonnát értékesítenek külföldön. A TOP 10-be Jordánia és Kazahsztán fér még be 11 és 9 ezer tonna exporttal.

A legtöbb sárgabarackot importáló ország tízes listáján az európai államok dominálnak, hét is az élbolyban található. Németországban a legnagyobb a behozatal, 62 ezer tonna, majd Oroszország következik 50 ezer tonnával. Ezután három ázsiai állam, Kazahsztán, Irak és Pakisztán következik az import-rangsorban, 37, 36 és 18 ezer tonnával. Hatodik Franciaország 17 ezer, hetedik Olaszország 16 ezer, nyolcadik Ausztria 15 ezer, kilencedik Lengyelország 13 ezer, tizedik pedig Csehország 11 ezer tonna sárgabarack importjával.

Forrás: agroforum.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here