Mi micsoda a török gasztronómiában – hardaliye, a törökök „majdnem nemzeti...
Szinte mindenki ismeri Törökország két legnépszerűbb italát, a rakıt, azaz a török ánizspálinkát, és az ayran nevű joghurtitalt. Van azonban egy, a közelmúltig feledésbe...
„Sarma” agyagedényben: a tradicionális fogás egy kis csavarral
Az úgynevezett „yaprak sarma” Anatóliában, a Közel-Keleten, a Balkánon, és Közép-Európában is jelen van a helyi gasztronómiában. Az étel lényege, hogy darált hús, rizs...
Testi kebab, hogy átéld Közép-Anatólia tradicionális ízeit
A testi kebab Kappadókia egyik legismertebb étele. Különlegessége abban áll, hogy hagyományosan avanosi cserépedényben készítik el. Avanos egy fazekas falucska a régióban, a Vörös-folyó...
Anatólia és a kenyér
Liszt és víz. Egyszerűnek látszik, mégis számtalan formája létezik. A kialakulásához is évezredek kellettek. És még háborúk is voltak miatta.
A történészek úgy gondolják, hogy...
Újabb közel-keleti kedvenceink – a humusztól a falafelen át a baklaváig
Sokféle konyha van a Közel-Keleten, de vannak ételek, amelyeket a térségben szinte mindenhol szeretnek. Törökországban épp úgy, mint Libanonban, Iránban vagy mondjuk Egyiptomban. Meg...
Közel-keleti kedvenceink – savarma, kuszkusz, dolma és társaik
A Közel-Keleten vannak igazán otthon, de szinte az egész világot meghódították. A térség országai sok mindenben különböznek egymástól, de a konyhájuk ugyanazokat az alapanyagokat...
Sajtok
Ha Isztambulban járunk, akkor vannak olyan helyek, amiket nem lehet kihagyni. Egyik ilyen a Fedett Bazár. Másik pedig a Fűszer bazár.
De a Fűszer bazárban...
Öt török bor, amit meg kell kóstolni!
A legjobb török borokat alábecsülik az országban. Az elmúlt néhány évben Törökországban bevezetett szigorú alkohol törvények sem voltak pozitív hatással a bortermelésre, így több...
Isztambuli ételkalauz
Egy isztambuli kirándulás sem lehet teljes anélkül, hogy ne próbálnánk ki valamilyen street foodot: a báránybelsőségtől a nedves hamburgerig a legkülönbözőbb ételeket kínálja a...
Jól laktál, bár el sem kezdted – a török előételek
A meze, vagyis az előétel funkciója a gyomor felkészítése az étkezésre, amely színeivel, illatával, nem utolsósorban ízével ráhangol minket a következő fogásokra. A török...