Folytatás. Mi micsoda – keleti édességek 2. rész

edesseg_2Tegnap jobbára az igazi, tömény, mézes-szirupos süteményeket vettük sorra. Ma jön a könnyebb, gyümölcsösebb vonal. De most sem maradunk nehézbombázó, rosszkedvet mulasztó szuperédes desszert nélkül. Hisz az ilyenek miatt olyan kényeztetően különlegesek a keleti cukrászdák

Lajali lubnan

Libanoni éjszakák. Darapuding narancsvirággal, rózsával vagy vaníliával ízesítve. Gyakran leöntik sima cukorsziruppal is, mint például a baszbuszát. Ezt a libanoni édességet vastag tejszínes krémréteggel borítják be, arra tört pisztáciát szórnak. Meg gyümölcsöket raknak: cseresznyét, epret, banánt.

Umm Ali

Ali anyja. Erről a minden ízében egyiptomi desszertről korábban már hosszabban írtunk. Könnyű elkészíteni, olcsó és finom. Így persze népszerű is. Filó tészta kell hozzá ( a mi rétestésztánkhoz hasonló), tej, tejszín, vágott dió vagy mandula. Esetleg mazsola a tetejére, porcukor, kókuszpehely.

Halva

Ez az igazi összekötő kapocs a Közel-Keleten. Gyakorlatilag nincs a térségben olyan ország, amelyikben nem létezne. Szezámmag-krémből készül, és rengeteg féle képpen lehet fogyasztani. A puhább változatot kenyérre kenik, és reggeli lesz belőle. A töményebb verzió szeletekre vágják, és úgy csipegetnek belőle. Ebbe gyakran kerül mogyoró, mandula vagy más mag. Azt mondják, jót tesz a szaporító szerveknek, és a szoptatós anyáknak.

Turkish delight

Török gyönyör. Vagy ahogy itthon leginkább ismerjük: lokum. Törökországból ered, az alapja a keményítő és a cukor. Eredetileg mézzel vagy melasszal édesítették, rózsavízzel ízesítették. Nagy kedvenc az egész Közel-Keleten. Rengeteg színben fordul elő, különlegesen édes és az apró kockára vágott falatokat selymes porcukor borítja. Esetleg kókuszreszelék. A rózsavíz mellett narancsvirág, citrom vagy menta is kerülhet bele, de van mogyorós, pisztáciás, fahéjas is. Meg biztosan más is, a fantáziának semmi sem szabhat határt. Házilag is elkészíthetjük: a receptjét a baklaváéval együtt itt közöltük.

Qara Aszali

Az idők homályába vész, hogy honnét ered ez a közel-keleti töklepény. Sütőtök, vaj, tej, liszt és cukor keveréke, amit addig sütnek, amíg áthatóan édes nem lesz. Teljesen pépszerű: nem képződik rajta kéreg, nem is annyira lepény, mint inkább puding. Néha tejszínhabot vagy valamilyen krémet tesznek rá, és pisztáciával is meghintik.

Édes datolya

Ez is a Közel-Kelet közös öröksége. A datolya a ramadáni asztal kötelező eleme, sokan ez veszik magukhoz először napnyugta után. Gyakran kötik össze a vallással, annak az életnek a jelképét látják benne, amelyre Mohamed próféta tanította a muszlimokat. A nagyon édes vagy édesítetett datolyákat tamr-nak hívják, és néha kecskesajttal, pisztáciával, mogyoróval töltik meg.

Fakhfakhina

A fakhfakhina gyümölcssaláta, extrákkal. Azt mondják, ez minden gyümölcssaláta anyja. A friss gyümölcsök mellett gyümölcsnektárt és fagyit tartalmaz. Ma már ilyen ízű dohányt is kínálnak a vizipipákhoz.

Basztani

Eredetileg perzsa ez a közel-keleti jégkrém. Tojás, cukor, rózsavíz, vanília, pisztácia, tej és sáfrány az alapanyaga, emlékeztet a sörbetre. A Perzsa Birodalom idején mézzel édesítették és a hóban hűtötték.

Msabak

És végül visszakanyarodtunk a tegnapi mézes-szirupos vonulathoz. A msabak libanoni édesség: ezt is ramadánkor fogyasztják, meg Szűz Mária ünnepén. Ki mikor. Forró olajban sütik ki, izgalmas csiga alakja van, és édes sziruppal öntik nyakon.

2014-12-19
globoport.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here