A börek és a yörük konyha

sacboregi-069-1Ha valaki Törökországba látogat, szinte elképzelhetetlen, hogy ne fusson bele a törökök népszerű, töltött tésztás ételébe, a börekbe. Nincs olyan régió, amely ne büszkélkedne saját börek fajtával, és nincs olyan török háziasszony, aki ne tudná néhány változatát megsütni.

A börek egy igazi gyűjtőnév, hisz számtalan verziója létezik, de az itteni yörük családom a saç böreği (ejtsd: szacs börei) – elterjedtebb nevén a gözleme -, készítése terén rendelkezik hagyományokkal.

Azt tartják, hogy börek-készítés alapelemei Közép-Ázsiából érkeztek a mostani Anatólia területére, majd az Oszmán Birodalom kedvelt ételeként régiónként alakultak ki a sajátos változatok. A börek nem egyedül Törökország-szerte elterjedt, megtalálható sok olyan vidéken is, amely egykor az Oszmán Birodalomhoz tartozott, többek között Görögországban, Bulgáriában, vagy a balkán államokban.

A börek vastagabbra vagy vékonyabbra nyújtott sós tésztarétegekből készül, ezeket nevezik yufkának (ejtsd: jufka), és minden szupermarketben készen is hozzá lehet jutni. Egyes börek fajtákat sütőben sütik, míg más változatait olajban; rétegezik, hajtják vagy felcsavarják őket. A tölteléknek a képzelet szab határt, lehet húsos, zöldséges, sajtos, vegyes, már csak a képek miatt is érdemes végiggörgetni ezt a börek recepteket tartalmazó, török nyelvű oldalt.

A börek egyik fajtája, a saç böreği, hagyományos yörük étel, amit később más régiók lakói is elsajátítottak és kedvükre alakítgatták. Ők gözlemének nevezik, a saç böreğit emlegetve nem biztos, hogy mindenhol tudnák pontosan, melyik böreket takarja.

folytatás> tédé blogja

2014-03-12


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here