2019. március 25.
Türkinfo Gasztro Érdekességek

Érdekességek

Érdekességek

Keşkek (Csirkehúsos egytálétel búzából) – Szegedi Ági

A keşkek egy hagyományos egytálétel, amely főtt tört búza és hús összedolgozásával készül. Többnyire csirkehúst főznek bele, de régiótól függően más húsokat (pl. bárány,...

Osmanlı usülü tavuk külbastı (Oszmán sült csirke) – Szegedi Ági

A külbastı olyan sült húst jelent, amit régen fahasábok parazsán, vagy pedig forró hamuban sütöttek. Ma jellemzően roston sütik, majd egy serpenyőbe téve, nyakon...

Étkezési szokások és családi kapcsolatok Törökországban

A vacsora otthoni elfogyasztása kulcsfontosságú szerepet tölt be a családok életében – mutatta ki egy, a törökök étkezési szokásaival kapcsolatos kutatás. Az életmódban történő...

150 éves az iskender kebab

Egy viskószerű üzlet Bursa utcáinak egyikén… Márványasztalok, festetlen székek - hogy ne maradjon rajtuk zsírfolt és könnyen tisztíthatók legyenek. Egyesek munkásruhában, mások nyakkendőben. És...

A pekmez

Télen az egyik legjobb módja annak, hogy felkészítsük immunrendszerünket a hideg ellen, ha olyan egészséges ételeket eszünk, mint a „pekmez” (mustméz). Már a korai...

A törökök röviditalához olyan erősnek kell lennie, mint egy oroszlán

Jólesik a nyári melegben a dondurma, télen pedig egy rövid rakitól hevül fel a testünk. Ha megéhezünk, akkor jöhet egy kis hamsili pilav vagy...

Kavurma, vagyis pirított hús, az áldozati ünnep (Kurban Bayramı) legnépszerűbb fogása

A Kurban Bayramı, azaz a muszlimok áldozati ünnepe ugyanúgy szoros kapcsolatba hozható az étkezéssel, mint a Ramadán. Utóbbi idején az egész napos koplalást követően,...

Édesebb, mint a méz

Réges-régen Melita városa legendás gyümölcsös kertjeiről volt híres. Még a név, Melita, is finomnak hangzik. Ez volt a Kelet-Törökországban található Malatya régi neve is,...

Szakmája legidősebbjeinek egyike! Senki sem ismeri a titkát…

A tej, cukor, kosbor (orchideaféle) és édesgyökér felhasználásával készülő, 150 éves múlttal rendelkező görelei fagylaltot 65 éve készítő Fatma Avcı e szakma legidősebb mestereinek...

A színes-ízes török konyha

A török konyha népszerűsége egyszerűségében és hihetetlen változatosságában rejlik. A török gasztronómia égisze alá tartozik a Távol-Kelettől a Földközi-tenger vidékéig elő népek konyhája, a...