Cserkez csirke (Çerkez tavuğu)

cerkez1 egész csirke, kb. 1,25 kg 1/2 kg darált dió 1/2 kg fehér kenyérbél 1 pohár tej 2 pohár csirkehúsleves 1/2 evőkanál só 1 kávéskanál pirospaprika 2 evőkanál olívaolaj (ízlés szerint 1 gerezd zúzott fokhagyma) a díszítéshez friss petrezselyem, hegyes erős zöldpaprika, paradicsom

A csirkét egészben megfőzöm sós vízben (kb. másfél óra). Leszűröm, a főzőlevet félreteszem, a csirkét hűlni hagyom. A kenyérbelet tejbe áztatom, kicsavarom, és hozzáteszem a darált diót. A masszát húsdarálón ledarálom, hozzáadok 2 pohárnyi húslevest, ízlés szerint sót (vigyázat, a levesben is van só!), egy gerezd szétnyomott fokhagymát. (El is hagyható, de fokhagymával finomabb.) A kapott krémet jól kikeverem. A kihűlt csirke bőrét lehúzom. A mellhúsból egyforma hosszú csíkokat vágok, és a díszítéshez félreteszem, a többi húst a csontról lefejtve falatnyi darabokra vágom, és lapos tálra rendezem. Egyenletesen bevonom a diókrémmel, a tetejét elsimítom, és a mellhús csíkjaival, zöldpaprika és paradicsom szeletkékkel, petrezselyem csokrocskákkal díszítem. Tálalásig letakarva a hűtőbe teszem, végül megszórom kevés pirospaprikával, és meglocsolom egy kis olívaolajjal.

Canan


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here