Balparmak tatlısı (Mézédes ujjak) – Szegedi Ági

Ez a sütemény vezir parmağı, azaz vezírujj néven is ismert.

Hozzávalók:

A tésztához:
½ csomag margarin (125g)
½ pohár (2 dl-es) étolaj
½ pohár kristálycukor
1 db tojás
1 török teáspohár (1 dl-es) búzadara
1 cs. vaníliáscukor
1 kk sütőpor
2,5-3 pohár liszt

A tetejére:
1 török teáspohár búzadara

A sziruphoz:
2 pohár cukor
2,5 pohár víz
pár csepp citromlé

1. Először elkészítjük a szirupot.

2. A cukrot és a vizet feltesszük melegedni egy fazékban, addig kevergetve, míg a cukor el nem olvad. Amint elkezd forrni, lejjebb vesszük a lángot (hőfokot), és további tíz percig forraljuk. Belecsepegtetjük a citromlevet. Elzárjuk alatta a tűzhelyet, és félretesszük hűlni.

3. Egy tálba beleütjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, majd habverő segítségével felverjük.

4. Beleöntjük az étolajat, hozzáadjuk a búzadarát, a margarint, a vaníliáscukrot és a sütőport, és folytatjuk a keverést.

5. Fokozatosan beleszórjuk a lisztet, és összegyúrjuk, közepes („fülcimpa”) keménységű tésztát kapunk.

6. Az elkészült tésztából diónyi darabkákat tépünk, tenyerünkkel először golyókat gömbölyítünk belőlük, majd ujjakat formázunk.

7. Meghempergetjük búzadarában, tepsibe tesszük.

8. 180° C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.

9. A langyosra hűlt szirupot a forró süteményre öntjük.

10. Hagyjuk állni egy órát. Ha a sütemény beitta a szirupot, tálalhatjuk.

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here