Ankara gasztro – ASPAVA

Ankara olyan, mint Madonna: az emberek vagy imádják, vagy utálják. A tengerpartról ideköltözőknek nem feltétlenül imponál a nyáron felforrósodó szürke épületrengeteg, a hektikus sofőrök és a parányi parkok, de a helyiek többsége rajong a városért. Ha megkérdezzük őket, hogy miért, zömében ételekkel kapcsolatos válaszokat kapunk.

Az ankarai gasztrokultúra legérdekesebb jelensége kétségkívül az ASPAVA, amelyet semmiképp nem érdemes kihagyni a fővárosban.
A név állítólag egy krimiíró tollából ered. Ümit Deniz egyik karaktere, a derék nyomozó Murat Davman koccintáskor a szokásos Şerefe helyett Aspavával köszöntötte az asztaltársaságot, amivel természetesen mindenki kíváncsiságát felébresztette, és kérdezgetni kezdték, mit jelent ez a szó. Murat azt válaszolta, Allah, Saadet, Para, Aşk Versin, Amin – avagy Adjon Allah boldogságot, pénzt és szerelmet, Amen.

Gyorsan elterjedt az emberek között ez a köszöntés, és nem telt bele sok idő, a koldusok is ASPAVA feliratú táblával a kezükben rótták a várost. Az ezen a néven gombamód nyíló éttermek egy kicsit átfogalmazták a betűszó mögötti jelentést, így lett az Allah, Sağlık, Para, Afiyet Versin, Amin – boldogság helyett egészséget, szerelem helyett pedig étvágyat kérve, végtére is étteremben vagyunk.

Miért népszerű az ASPAVA?

Az ASPAVA nemcsak egy étterem, hanem egy rituálé is, amelynek menetét minden helyi pontosan ismeri. Az éjjel-nappal nyitva tartó étterem pincérei udvariasan, kedélyesen, közvetlenül betessékelik az érkezőket, akik általában csak annyit mondanak:
„ – Négy SSK lesz, Abi.”

Ez a betűszó is az ASPAVA-kultúra része, azt jelenti sos, soğan, kaşar, vagyis szósz, hagyma, sajt. A pincér bólint, és a következő percben már az asztalon a friss saláta idényzöldségekkel (mostanában eperrel is), a çiğ köfte citrommal, a sült burgonya paradicsomszósszal és a cacık, majd tálcákon érkeznek a sajttal töltött gombafejek és természetesen a dürüm, mely a menü gerincét képezi – erre vonatkozik az SSK is.

Talán a legjobban a diákok és a kiskatonák szeretik ezeket az éttermeket, ugyanis a dürümön kívül mindenből korlátlanul lehet fogyasztani, ez benne van az árban.
Amikor minden elfogyott, az édesség következik (általában grízhalva fagyival és kadayıf), végül pedig az elmaradhatatlan tea, és az sem ritka, hogy a fiatalembereket az étkezés végén megkínálják egy szál cigarettával.

Hol találhatunk ASPAVA-t?

Mivel Ankarában több mint 100 ilyen étterem van, mondhatnánk, hogy mindenhol, de a legnépszerűbb aspavák Küçükesatban vannak, egymás szomszédságában.

 

Cikk és fotók: Tóth Éva – Türkinfo

A cikk fotói a Hassas Özçelik Aspavában készültek.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here