A középkor legnagyobb magyar kenyere

kenyerA középkor legnagyobb magyar kenyerét Evlija Cselebi világhírű török utazó korabeli leírásából ismerjük. Az 1663. évi török hadjárat után a török sereget I. Apafi Mihály erdélyi fejedelem vendégelte meg. A hatalmas kenyerek erre a lakomára készültek. De olvassuk a krónikát, milyen is volt ez a kenyér.

„… Olyan vendégséget csapott, amelyhez hasonlót még nem pipált a világ. A rétekre magyar szőnyegeket terítettek. Azokra negyven óriási kenyeret raktak. Ez a negyven darab kenyér azonban akkora volt, hogy minden egyes darabját egy-egy ökrös szekér hozta oda. A kenyerek mindegyike húsz lépés hosszú, öt lépés széles volt. És olyan magas, mint egy megtermett ember. Allah a bizonyságom, hogy ez így volt!

Meg is kérdeztem: miképpen dagasztották és sütötték ezeket a kenyereket? Ilyetén választ adtak: A sok ezer mérő lisztet jó pár ezer teknőben dagasztották meg. Azután a tervezett óriáskenyerek nagyságához képest akkora gödröket ástak a földbe, mint egy-egy várárok. Ezekbe tüzet raktak, s annak parazsára öntötték a tésztát. Föléje hamut helyeztek. Felette és mellette újra tüzet raktak. Hét óra múltán eloltották a tüzet.Ezután sok-sok ember nekiállt, és rudakkal emelték ki a megsült kenyeret. Az égett héjrészeket késsel levágták, s a kenyeret a vendégség színhelyére hozták… Mindezeken kívül fogyott még háromszáz ökör és három-háromezer juh és bárány…”

2012-10-16

http://www.nokorszak.hu/tag/kenyer


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here