15 édes hely Isztambulban

 

Mindenkinek megvannak a kedvenc helyei és édességei. Ebben a cikkben 15 helyet mutatunk be, melyet mindenképpen érdemes meglátogatni egy-egy specialitása vagy jellegzetességei miatt. Cukrászda, sütöde, édességbolt is szerepel a listán.

 

1. Karaköy Güllüoğlu

Az isztambuliak 1949-ben ismerhették meg az első baklavát árusító üzletet. Az 1800-as évek óta baklavakészítéssel foglalkozó gaziantepi Güllü család tagja, Mustafa Güllü nyitotta meg.  Manapság az unokái üzemeltetik. A pisztácia Antep városából, a dió Karahisarból érkezik.

Csak néhány a felsorolhatatlan kínálatból: diós, pisztáciás, csokoládés baklava, szeráj baklava, a könnyű ízéről ismert kocka formájú baklava, a hely specialitása, az olívaolajos baklava, az ún. tejes nuriye, a mogyorót és a pisztáciát nem szeretők kedvéért töltelék nélküli baklava, ekmek kadayıfı (kenyérből készült szirupos édesség), şöbiyet (tejszínt is tartalmazó háromszög alakú baklava), dolama (pisztáciával töltött tekercs), şekerpare (grízes szirupos sütemény). Ezeken kívül még a cukorbetegek számára is készítenek különleges baklavákat. Természetesen kínálnak az édességek mellé legjobban illő, házi készítésű limonádét is.

2. Zeynel Muhallebicisi

1925-ben az İstinye kikötővel szemben egy kis üzletben kezdték, és apáról fiúra szállt a pudingkészítés mestersége. Ami csak eszünkbe juthat, minden megtalálható kínálatukban a tejes alapú édességekből. Ne hagyjuk ki a kazandibit, a tavukgöğsüt, és az isztambuli specialitásként ismert vízpudingot, ha a Zeynelben járunk. Yeniköy főútján végig haladva lehetetlen nem észrevenni az üzletüket, de további kirendeltségeik vannak Caddebostan, Feneryolu, Viaport és Ataşehir kerületekben is.

3. Koska

Koska nevét hallva az első, ami eszembe jut az a tahini halva (a tahini finomra őrölt szezámmagból készült sűrű állagú massza). Azonban a Koska napról napra bővíti kínálatát. A Beyoğlu kerületben található üzlet olyan, mintha egy édesség múzeumban járnánk.  Halvák, lokumok, csokoládék, cezerye (zselés édesség pisztáciába és dióba forgatva), nyalókák, vattacukrok, édes italok és még sok minden más. A Koska 36 különféle lokumot árusít: dupla pisztáciásat, kakaósat, kókuszosat, rágósat, fügéset – hogy csak néhányat említsünk a kínálatból. Halvákból régi hagyományok szerint készített is található, az olajos magvakból készített krémekből pisztáciás és mandulás is van. A török ízlésnek megfelelő házi baklavát is készítenek, és meg kell említeni, hogy a diétázók számára diabetikus halvát is árusítanak.

4. Fatih Sarmacısı

A Fatih mecset hátsó kapujánál található kis üzletben árusított édesség a nevét Fatih Mehmet szultánról kapta. Zsírmentes, baracklekvárral töltik és tekercsbe formázzák, majd szirupba mártják. Ezt a könnyű édességet Fatih Mehmet szultán minden étkezéskor kérte. Az üzletben más helyeken is megtalálható egyéb finomságok is kaphatók. A történelmi időkből származó édességet télen tejszínnel és meleg teával, nyáron pedig fagylalttal együtt kell megkóstolni.

5. İnci Pastanesi

Az İnci cukrászdát 1944-ben nyitotta Luka Zigoris a Cercle d’orient (Serkildoryan) nevű épületben, azaz a Beyoğlu kerületben, az İstiklal út 124. szám alatt található történelmi épületben. A profiteroljáról híres cukrászdát ma Musa Ateş üzelmeti, aki először 12 évesen lépett az üzletbe. Bár 2012-ben erről a történelmi helyről elköltözni kényszerültek, továbbra is a kerületben maradtak. Bár a lehetőség máshol is adott, de a legjobb, ha profiterolt egy pohár limonádé kíséretében İncinél eszünk.

6. Bahar Pastanesi

Az európai oldal menő Nişantaşı nevű kerületének helyi márkaneve a Bahar cukrászda. A világmárkákat árusító üzletekkel teli kerületben tortákkal és ezerféle süteményével teli kirakatával elhomályosítja a hírneves kirakatrendezők által berendezett vitrineket. A Bahar legkelendőbb terméke a tejszínes lokum. Minden nap frissen készítik. Ez egy átlátszó lokum, a közepe pedig tejszínnel töltött. Csak frissen fogyasztható, hűtőben is maximum két napig tartható. A következő legtöbbet keresett termék a maron, ami egy csokival bevont gesztenyepüré. Bursa cukros gesztenyéjére hasonlít. Kedvelt termékei még az Akyamaç pite és a Santanore torta, mely kakaóporral bevont, banános levelestészta, és a tetejét profiterollal díszítik. Mind külsejével, mind ízével azt harsogja: „engem meg kell kóstolni”.

7. Baltepe Pastanesi

Fatih kerület legrégebbi cukrászdájaként a Baltepe cukrászdát említik. 1930 óta készítik a tipikus rumeli (régi görög) édességeket. Nagyon híres a trileçe (tejbe áztatott piskótás édesség), sőt honlapjukon azt állítják, Törökországban ők készítették először.

Ezen kívül a sült tejberizs és a fagylaltok is népszerűek, különösen a fekete szederfagyi. Egy biztos, hogy a Baltepe cukrászda trileçe süteménye Isztambulban is a legjobbak között van.

 

8. Ab’bas

Az Ab’bas Burger Isztambul Bebek kerületében a legrégebben üzemelő gyorséttermek között van. 1983-ban kezdte meg működését. A vörös, fehér és szürke színekkel dekorált üzletet cukorkákkal díszítették. Mindössze 12 személyt tudnak leültetni. Az Ab’bas nem csak a hamburgeréről, hanem a gofrijáról is híres. Pontosan 35 féle gofrit (waffle) lehet itt megkóstolni. 10 féle csokoládé, friss gyümölcsök és különböző szószok kerülhetnek rá a vendégek igényeinek megfelelően. A legtöbben a fehér vagy étcsokit választják, feltétként pedig a banánt, az epret és a kivit.

9. Cemilzade

Camil úr – aki ud hangszeren játszott, fejből tudta a Koránt, zenét szerzett és cukrászkodott – alapította még 128 évvel ezelőtt, a központja mai napig Kadıköy kerületben van. 1883-ban, mindössze 16 évesen nyitotta első cukorkaüzletét. A jelenlegi üzemeltetők már harmadik generációs unokák. A Cemilzade üzletben cukros mandulakrémet (badem ezmesi) és pehelycukorkát (akide şekeleri) árusítanak, és ezen kívül ötféle lokumot is gyártanak: mogyorós, rágós, rózsás és gyümölcsös ízekben. Még mindig az eredeti, régi módszerekkel előállított pehelycukorkák a vásárlók nagy kedvencei.

10. Beyaz Fırın

A 180 éves múltra visszatekintő Beyaz sütöde Isztambul legjobbjai között van. A természetes alapanyagokból, kézzel formázott csokoládéjuk a Chocolat Chez Nathalie. Rengeteg féle bonbonból választhatunk, mely egyike sem hasonlít a másikra. Datolyás, szilvás, fehércsokis, pralinés, mogyorós, mazsolás pralinés, karamellás… A gyümölcsös csokoládékba aromák helyett valódi gyümölcsöt töltenek. Továbbá margarint véletlenül sem használnak, mindig kakaóvajat. A csokoládék íze nagyon könnyű, lágy, a formátumuk pedig elegáns. Ezen kívül nagy élmény, hogy a műhelyük nyitott, így az ügyfelek láthatják, hogyan készülnek a csokoládék. További nagyon finom termékeik a makaron és a kalács.

11. Bebek Badem Ezmesi

A híres Bebek Badem Ezmesi története több mint százéves, 1904-ig nyúlik vissza, és ez csak a hivatalos megnyitás ideje.  A Halen Sevim İşgüder által működtetett üzletet először a hölgy nagyapja nyitotta meg Mudanya városban. Egy tűzvész miatt elpusztult, ezért a pontos alapítás dátuma nem ismert. A népszerűségét azért nem veszíti el több mint száz éve, mert gondosan válogatják az alapanyagot, az édességeket pedig nagy gonddal és szeretettel készítik. Mindenféle hozzáadott adalék nélkül, természetes módon, kézzel gyártják a mandulakrémet, és csak a mandulahéj eltávolításában van segítségükre gépesítés. A titok a mandula minőségében van, mely nagyon fontos tényező, ezért azt a Diyarbakır, Mardin, Midyat, Elazığ környékén lévő termőföldekről szerzik be.

12. Savoy Pastanesi

A Savoy története akkor kezdődött, amikor az 1950-es években a Soğancı utcában Monsenior Koço megnyitotta üzletét. Ő maga 1960-ban az USA-ba települt, így több tulajdonosváltást követően 1978-ban került Çayelili Mahmut Taşçıoğlu birtokába. Legismertebb terméke a krémes, mely ropogós levelestészták között könnyű krémmel töltött, és mind a meggyes, mind a natúr változata nagyon ízletes. Legtöbbet a gesztenye- és a sajttortából adnak el. A kalácsot bőven töltik illatos cseresznyével, melyhez nem aromát, hanem valódi gyümölcsöt használnak, így kellemes illatot hagy a szájban elfogyasztása után. Sokféle sós és édes aprósüteményt, és újévre fatörzs tortát is készítenek.

13. Tilla

1998-ban alapította Atilla úr ezt a kis családi cukrászdát Erenköy kerület bevásárló utcájában, és folyamatosan jó minőségű termékei, illetve mindig bővülő választéka miatt szerzett hírnevet magának. Nyitáskor még csak lokmát (szirupba áztatott olajban sült fánkocskák) és profiterolt árusítottak, de egyre növelték a választékot, leginkább az oszmán időkből származó édességekkel. A Tilla specialitása, hogy kizárólag természetes cukrot, finomlisztet, organikus citromot használnak a termékek készítésekor. Továbbá nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy ne használjanak olyan hozzáadott zsírokat, ételfestékeket, kukoricaszirupokat, kész önteteket, melyek az egészségre ártalmasak lehetnek.

14. J’adore Chocolatier

Isztambul Beyoğlu kerületének egyik kis utcájában található J’adore Chocolatier üzlet, mely a belépéskor azonnal elbűvöl a bent áradó csokoládé illatával. Franciául a név jelentése „elájulok”. A hely specialitása a Beatrice nevű édesség. Alján puha piskóta, rajta banán és eperdarabok, mindez leöntve jó bőven langyos csokoládéval, hihetetlen ízkombinációt eredményezve. Ezen kívül meg kell még kóstolni a csokitortát, a szuflét és az almás pitét. Amennyiben csokoládéfüggő a kedves olvasó, ezt a helyet feltétlenül meg kell látogatnia.

15. Meşhur Balkan Tulumba ve Dondurma

Isztambul Alibeyköy kerületében található, máshol nem is nyitottak üzletet. A tulumba tatlısı (csíkos formában, olajban sütött tészta szirupba áztatva) kötelezően itt fogyasztandó. Speciális lisztből készítik, minőségi olajban sütve, a szirupban pedig nem használnak glükózt. Így az édesség könnyű, és biztosan nem bántja a gyomrot. Érdemes fagylalttal együtt megkóstolni.

 

Cikk és fotók forrása: http://www.leblebitozu.com/mutlaka-denemeniz-gereken-15-istanbul-tatlicisi/

 

Fordította: Erdem Éva – Türkinfo

 


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here