Filmajánló: ismerjük meg barátaink, szerelmünk titkait!

Ne várjunk különleges képi megjelenítést, hatalmas tömegjeleneteket, lenyűgöző filmes trükköket! Cserébe remek színészi alakításokat, meglepetésekkel teli történetet kapunk. A film címe: Cebimdeki Yabancı (Idegen a zsebemből). A filmet a török mozik 2018 februárjában kezdték vetíteni, és hamar a nézettségi lista csúcsára került. Most azonban elérhető a Netflix előfizetői számára is, igaz, csak török nyelven, de török felirattal is látható, így törökül tanulók számára is ajánlom.

A szereplőket más alkotásokból is ismerjük, és öröm őket látni egy ilyen remek filmben. A bemutatást azonban a film rendezőjével kezdem. Serra Yılmaz nevét jól ismerhetik akár a magyar olvasók is, mert hosszú évtizedek óta szerepel filmekben, sorozatokban. 58 film fűződik a nevéhez, szinte minden Ferzan Özpetek-alkotásban szerepel. Színpadon is folyamatosan látható, nem csak otthonában, hanem Olaszországban is. Ez a film pedig az első rendezése. Nem csodálkozom, hogy ilyen jól sikerült a megvalósítás a tapasztalt színházi művésznek, mert a történet, a szereplők párbeszéde és az egy helyszínen (egy isztambuli lakásban) történő forgatásnak köszönhetően egy kicsit olyan, mintha színházba mentünk volna, miközben egy filmet nézünk.

Egy riportban elmesélte, hogy látta a film olasz verzióját, és nagyon szerette. Éppen együtt dolgoztak – az olasz/török rendezővel – Ferzan Özpetekkel, amikor megtudta, hogy ő megvásárolta a megfilmesítési jogokat, mert szerette volna a török verziót elkészíteni, de nem akarta maga forgatni. A tapasztalt színésznő lecsapott a lehetőségre, majd szó szót követett, döntöttek, közös munkába fogtak: Ferzan Özpetek producerként, Serra Yılmaz rendezőként.

Elégedettek a végeredménnyel, és bár a történet alapja az olasz film (Teljesen idegenek – Perfetti sconosciuti – 2016), valamelyest eltértek attól. Itt jegyezném meg, hogy Budapesten a Játékszín színpadra is állította az egyszerre vicces és drámai történetet, sőt a film magyar verzióját is láthatták a nézők: a BÚÉK című film története szilveszter este játszódik.

Lássuk akkor a sztorit! Csak nagyon-nagyon röviden, mert annyira sok a meglepetés a történetben, hogy azok közül egyet sem szeretnék elrontani azzal, hogy sokat mesélek róla.

Hét régi jóbarát – közöttük néhányuk párt alkot – úgy dönt, hogy együtt vacsorázik. Az asztalnál ülnek, beszélgetnek. Az étkezés során egy nagyon egyszerű: kiteszik telefonjukat az asztalra, minden bejövő üzenetet hangosan felolvasnak és a hívásokat kihangosítva fogadják. Először semmi nem történik, majd a hét ember életét megváltoztató hívások és üzenetek érkeznek. Sorban, szinte mindenkinek. A film végén pedig óriási fordulatot láthatunk. Figyeljünk az utolsó másodpercig!

forrás: t24.com.tr

Ismerjük meg a szereplőket is! Nem rangsorolok, mert egytől egyig mind remekül játszanak. Van közülük néhány kedvencem más filmek miatt, de mostantól mindannyiukra emlékezni fogok.

Çağlar Çorumlu színházi színész, 2000 óta szerepel filmekben is. 2013-ban saját színházat alapított Isztambulban, TiyatrOPS néven. Jellemzően vígjátékokban szerepel, ezt az is mutatja, hogy a Şark Dişçisi című darabban (klasszikus török mű, Keleti fogorvosnak lehetne fordítani) Taparnigos szerepében az év színésze elismerést nyerte el vígjáték kategóriában. Ő alakítja Suavit, az egyedül érkező barátot.

Şebnem Bozoklu színésznőt nemrégen mutattuk be az Emmy-díjas sorozat, a Şahsiyet (Személyiség) Zuhaljaként. A színésznő édesapja török, azonban édesanyja egyiptomi, aminek egzotikus szépségét és arab nyelvtudását is köszönheti. Színházban és filmekben is játszik. Kétszer kapott díjat: legjobb komikus színésznő (2009) és legjobb színésznő (2010) kategóriában. Esrát alakítja, a kétgyermekes anyukát, aki férjével érkezik.

Buğra Gülsoy játssza Esra férjét, Keremet, akit talán a magyar nézők a legjobban ismernek a szereplők közül. Rengeteg sorozat és film van a háta mögött. Magyarországon is vetítették alkotásai közül a Kuzey Güneyt és a Fatmagült, én a 2009-ben készült Güneşi Gördüm (Láttam a Napot) című filmjét szeretem a legjobban.

Leyla Lydia Tuğutlu, a gyönyörű színésznő játssza a másik vendégségbe érkező pár női tagját, Tubát. Őt is láthattuk már számtalan alkotásban, ráadásul 2008-ban a Miss Turkey szépségverseny királynőjeként ismerhette meg a világ. Nemcsak szép, de tehetséges is. Ha eddig még másban nem látták, akkor megnézhetik pár héten belül a magyarul műsorra tűzött Delibal című filmben.

Şükrü Özyıldız alakítja férjét, Sinant. Az egzotikusan jóképű férfi apja rumeli, anyja török. Nem színészként kezdte életét. Érdekes, hogy amikor Portugáliában tanult Erasmus-program keretében, zsebpénzét ketrecharcos bokszolóként kereste meg. Saját bevallása szerint hiperaktivitása miatt jelentkezett számtalan sorozatba, de természetesen a siker érdekében színészetet is tanult. Mára színházakban, illetve 2013 óta filmekben, sorozatokban is játszik.

Belçim Bilgin alakítja a házigazda házaspár női tagját, Banut. Felsorolni is nehéz, hány filmben láttam már a gyönyörű és tehetséges színésznőt. Aki szereti a sírós, romantikus filmeket, megnézheti őt az Aşk Tesadüfleri Sever (A szerelem a véletleneket szereti) vagy a Sadece Sen (Csak te) című filmekben. De ő játssza A pillangó álma Suzanját is. Karrierjének indulását bizonyára volt férjének, Yılmaz Erdoğannak – a jelenleg legismertebb, legtöbbet dolgozó török rendezőnek – köszönheti, ám az évek során bebizonyította, hogy megérdemli a sikert.

Serkan Altunorak játssza az ő férjét, Metint. Biztosan látták már őt a magyar nézők is, hiszen szerepelt a Bosszú vagy szerelem (Cesur ve Güzel) és a Szulejmán (Muhteşem Yüzyıl) sorozatokban, melyet Magyarországon is bemutattak. Ez csak néhány példa számtalan filmje, sorozata közül, sőt Sezen Aksu Yanmışım Sönmüşüm Ben című dalának klipjében is játszott.

Lássuk a hivatalos előzetest! Ha eddig nem kaptak kedvet a mozizáshoz, talán ez elég lesz hozzá.

Erdem Éva – Türkinfo