Ezen a napon: Mengü Ertel, a rajz költője

„Rengeteg művet színpadra állítása előtt olvashattam. Így én láttam őket először. Ez izgalommal töltött el” – mondta Mengü Ertel, aki azért lehetett ilyen szerencsés, mert ő készítette ezen színházi művek plakátjait. Erről híres, de természetesen ez csak művészetének egyik területe. Úgy is hívják: a rajz költője.

2000. március 15-én távozott közülünk 69 évesen, születésnapja előtt egy nappal. Utolsó éveiben Parkinson-kórban szenvedett, de közel ötven év, alkotással teli időszak után az utolsó percekig rajzolt.

1931. március 16-án született Isztambulban. Édesapja elhunyt, és egyetlen rokona sem volt, így nehéz körülmények között élte középiskolás időszakát. Felső tagozatos rajztanára irányította őt a művészeti akadémiára tanulni, ahol az előkészítő osztályt követően a díszítőművészet szakot választotta.

A Küçük Sahne (Kis színpad) nevű színházba került dolgozni, először a díszleteket készítő asztalos mellett, majd a díszlelettervező Kurt Hellenger mellett tanulta a szakmát. Ez volt az első lépés ahhoz, hogy a színház világával megismerkedjen.

A második nagy lépés – a művészeti világhoz való közeledésben – számára az volt, hogy bemutatták Adalet Cimboznak, aki az ország első művészeti galériáját alapította. A galériában megismerkedhetett az isztambuli művészeti élet jelentős alakjaival, írókkal, költőkkel.

1953-ban alapította meg San Organizasyon (később San Grafik) néven reklámügynökségét. 1969-ben rendezte az első kiállítását színházi plakátokból. 1974-ben a cannes-i nemzetközi filmfesztiválon a zsűri különdíját, majd 1975-ben egy nemzetközi filmplakátversenyen a „Jeanne d’Arc’ın Çilesi” című filmet ábrázoló rajzáért nagydíjat kapott. 1998-ban állami nagydíjjal jutalmazták életművét.

1973-ban rendezték meg először İstanbul Festivali néven az Isztambuli zenefesztivált, mely immár több, mint 40 éve jelenti a török komolyzene-rajongók biennáléját. Első plakátját Mengü Ertel készítette.

1989-ben rendezték első alkalommal a nemzetközi isztambuli színházfesztivált, melynek poszterét és grafikáját szintén Mengü Ertel tervezte.

Információk és képek forrása: wannart.com

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here