Ezen a napon: Érdekességek a török kávé világnapjára

December 5-ét a török kávé világnapjaként ünneplik, melynek apropója, hogy az – 500 éves hagyománnyal rendelkező – ital 2013-ban felkerült az UNESCO az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára. Kétségtelen, hogy illatával, ízével, hagyományos elkészítési módjával hozzátartozik a török kultúrához az oszmán időtől fogva, és népszerűsége – akárhány üzletet is nyitnak a nyugatról érkezett kávézóláncok – egyáltalán nem csökken.

fotó: Erdem Éva

A világnap alkalmából lássunk egy kis kávéstatisztikát!

– 100 megkérdezett emberből 95 azt mondja szereti a török kávét

– Törökországban naponta, átlagosan 1,02 csészével iszik minden ember

– a legtöbbet az Égei-övezetben, ahol 2-3 csésze a fogyasztás, a legkevesebbet Kelet-Anatóliában, ahol 0,73 az átlag

– a kávéfogyasztók 55%-a közepesen édesen fogyasztja (orta), második legnépszerűbb a cukor nélküli (sade), és 100-ból mindössze ketten isszák sok cukorral (Çok şekerli)

– a nők átlagosan 1,15 csésze kávét isznak naponta, a férfiak 0,9 csészével

– a női nem képviselői baráti társaságban szeretnek kávézni, a férfiak inkább családi körben isszák meg napi adagjukat – legalábbis 63%-uk ezt állította

– az emberek 37%-a vacsora után és 35%-uk ebéd után szeret meginni egy kávét

– a megkérdezettek 42%-a csokoládét vagy lokumot is eszik kávéja mellé

forrás: sozcu.com.tr

Hagyományok a török kávéval kapcsolatosan

Azt talán sokan tudják, hogy a kávézaccból jósolnak is. Miután megittuk, a tányérra borítjuk a maradékot, és addig várunk még amíg teljesen ki nem hűl. Majd kezdődhet a jóslás. Vagy egy hozzáértő asszony (ritka esetben férfi) vagy – manapság 3 fotó beküldésével – egy telefonos applikáció mondja el, hogy mit lát a zaccból formált mintázat alapján. Jóhírű jósok borsos áron mérik szolgáltatásukat, akár házhoz is mennek.

A másik elterjedt szokás, amivel a sorozatnézők is sokszor találkozhattak, hogy lánykéréskor a menyasszonyjelölt főzi a kávét a vendégeknek. Az após ezzel méri le, hogy a leendő újasszony jól készíti-e azt, azaz készen áll-e a házasságra. A mókásabb pedig a vőlegény szerepe, ugyanis számára cukor helyett jó sok sóval készítik el, és ha zokszó nélkül issza meg azt, azzal bizonyítja elkötelezettségét.

Milyen legyen a csésze és a vizespohár?

Aki már járt Törökországban láthatta, hogy kávéscsészékből végtelen a kínálat. Formájában is, de annál még változatosabb a mintázata. Mérete a magyar eszpresszós pohárhoz hasonlít. Egy készletet (6 csésze alátéttel együtt) 50 TL (2.600 Ft) áron is vásárolhatunk, de érdekességként mutatok egy 1.510 TL, azaz nagyjából 80.000 Ft-ért megvásárolható készletet is.

forrás: hepsiburada.com Sufi Serpantin Koleksiyon

A mellette álló – kb. 1 dl-es – vizespohár-kínálat – ha lehet – még változatosabb, mind színben, mind motívumban, de formában is. Persze a legszebb akkor, ha illeszkedik a csészéhez.

forrás: koleksiyon.com.tr

A legfontosabb kérdés: hogyan készül az igazi török kávé?

A legfinomabb, ha frissen vásárolt, nagyon apróra darált kávéból készítjük. Éppen ezért soha nem szoktunk nagy adagot vásárolni, általában 5-7 lírás (260-360 Ft) adagokban vesszük, ha lehet jól zárható tasakban. Ebből körülbelül 10-15 csésze kávé készül.

Első és kihagyhatatlan (!!!) lépés a készítés során: a vendéget megkérdezzük hogyan issza a kávéját.

A válasz alapján adagoljuk a cukrot: Sade – nem kerül bele cukor. A şekerli kahve – azaz kevés cukorral, ez esetben 1 mokkáskanálnyi cukorral főzzük. Orta şekerli kahve – azaz közepesen édesen, ez estében két mokkáskanál cukor kerül bele. Çok şekerli kahve – azaz nagyon édesen, akkor 3 mokkáskanál cukrot tegyünk bele.

A főzőedénybe minden adaghoz egy kávéscsészényi vizet, 2 teáskanál (nem török teás-, hanem magyar teáskanál) őrölt kávét teszünk, illetve a kívánt cukormennyiséget.

Jól összekeverjük, majd lassú tűzön (még jobb, ha parázson vagy forró homokon) forrásig főzzük. Annál finomabb, minél lassabban készül.

Ha felforrt és már jó sok hab keletkezett, a kínáló csészébe öntjük ezt a habot, majd visszatesszük a tűzre a főzőedényt, és újra forraljuk.

Újabb forrás után teletöltjük a kávéscsészét, majd szervírozzuk. Mellette csokoládét vagy lokumot kínálunk, illetve egy kis pohár vizet.

Hogyan isszuk? Megvárjuk míg szépen leülepszik, s lassan leszürcsöljük a kávét a zaccról, mely a csésze alján marad.

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here