Ezen a napon: Egy kamionból vásárolni: a Migros története

Ma már több ezer négyzetméteren, sok tízezer áru között bolyonghatunk a Migros üzletekben. A nagyobbakban a bejáratnál egy kis kamiont találunk dekorációs elemként. Tudják, miért? Mert a Migros így kezdte: utcáról utcára járt a „közért”, és kamionról árusította a mindennapi fogyasztási cikkeket.

Az első kamionok 1955. október 1-jén indultak útjukra. A megrendelő Isztambul városának  önkormányzata volt, és céljukként azt tűzték ki, hogy a város minden pontján kapható, az önkormányzat által ellenőrzött, azonos minőségű termékeket eljuttassák a fogyasztókhoz.

1954 januárjában kezdődtek meg a munkálatok a depók kialakításával és egy próbakamion tesztelésével. Decemberben megérkezett az első 20 jármű, 1955 őszén további 22, majd újabb 16. Az ünnepélyes felavatás után, október első napján egy 20 kamionból álló karaván indult útjára rendőrmotorosok felvezetésével. A dudaszóra és a hosszú sorra mindenki felfigyelt.

forrás: Time Machine by Hasan Ali Atakan facebook oldal

Ezzel elkezdődött Törökország első, mai értelemben vett szupermarketének története. Pár nappal később a sajtó már Bakırköy, Topkapı és Mecidiyeköy lakosainak véleményéről is beszámolt. A vásárlók nagyon meg voltak elégedve a szolgáltatással és a kínálattal.

forrás: teknoseyir.com

Hamarosan újabb 15 kamion kezdte meg szolgáltatását Beşiktaş, Kurtuluş, Tepeüstü, Bakırköy, Sultanahmed, Akbıyık és Mecidiyeköy városrészekben. A korabeli sajtó még arról is beszámolt, hogy az európai oldalról az ázsiaira a járművek komppal mennek át, melyre havonta 64.000 lírát költenek.

Forrás: Pinterest

A Migros 1959-től kezdett épületekben (azaz fix helyen) is árusítani, előbb 7, majd szerte Isztambulban számtalan üzletet nyitottak. Az első város, ahol továbbterjeszkedtek, Izmir volt, de ez már csak a 70-es években történt meg.

Annak ellenére, hogy egyre-másra nyíltak az üzlethelyiségek, a kamionok tovább szolgáltak. Még 1992-ből is vannak emlékei az internetezőknek, elmesélik, hogy akkor is az utcájukban megálló járművekről vásároltak.

Az áruház – méltóan a kezdetekhez – továbbra is újdonságokkal rukkol elő. 2016 óta járja az öblöket a Migros áruházhajó, mely a normál üzletekkel teljesen azonos berendezésű és kínálatú, ám a hobbihajósok kiszolgálására jött létre. Bámulatos újítás, melynek létjogosultságát mindenki elfogadja, aki egyszer éhesen vagy szomjasan maradt egy nyaralóhajón a tengerparttól távol.

A kamionokra vonatkozó információk forrása Akın Kurtoğlu kutató internetes bejegyzése. A szerző az İstanbulun Yüzleri Serisi (Isztambul Százasai Sorozat) egyik kötetének, a İstanbulun 100 Ulaşım Aracı (Isztambul 100 közlekedési eszköze) című könyv írója.

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here