Ezen a napon: Az Anatóliai Civilizációk Múzeuma nyerte el 1997-ben az Év Európai Múzeuma díjat

1997. április 19-én óriási megtiszteltetés érte az 1921-ben alapított Anatóliai Civilizációk Múzeumát. Svájcban, Lausanne-ban választják ki minden évben az Év Európai Múzeuma címet kiérdemlő intézményt. 68 pályázó közül nyerte el a nemes címet.

Ankara első múzeumát Mübarek Galip, kulturális igazgató alapította, ahol római kori emlékeket gyűjtöttek

Atatürk javaslatára kezdték meg egy hettita múzeum előkészítését. A különböző régiókban összegyűjtött hettita emlékek Ankarába szállításának kezdetén kiderült, hogy nagyméretű múzeumépületre lesz szükség.

Akkoriban a textil-és ékszerkészítők, fegyverművesek és ólomöntők által használt történelmi épület javítását és múzeumi használatát javasolták. Az erre létrehozott munkacsoport elfogadta azt a javaslatot, hogy itt helyezzék el az emlékeket. A nagyszabású felújítási munkálatokat 1938-tól, több szakaszban végezték egészen 1968-ig.

Guterbock német archeológus irányításával kezdték elhelyezni a tárgyakat a kiállítótermekben, majd 1943-ban a középső részt megnyitották a látogatók előtt.

Ma már világszerte elismert múzeum, ahol az őskőkorszaktól az oszmán korszak tárgyi emlékeiig időrendi sorrendben tekinthetjük meg a kiállítási tárgyakat.

Az Anatóliai Civilizációk Múzeuma nem csak egy kiállítás. A kezelésébe tartozik 9 már feltárt romváros, és emlék, mint az Ankarában található római fürdő, Augustus temploma, és maga az ankarai vár is. Folyamatosan kutatásokat végeznek további emlékek fellelése érdekében, ezek állapotáról fényképeket, adatokat tesznek közzé honlapjukon. Kutató laboratóriumot, könyvtárat és fénykép archívumot tartanak fent. A Törökország-szerte megvalósított ásatásokról megközelítőleg 50.000 negatívot, 10.000 diát, 100 videófilmet és 100 régi filmfelvételt tekinthetnek meg itt a kutatók.

Virtuális sétát tehetünk a múzeum kertjében és termeiben. Persze nem helyettesíti a látogatást, de mindenképpen jól bemutatja miért is érdemes ellátogatni Ankarában az Anatóliai Civilizációk Múzeumába.

A múzeum török neve: Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Címe: Gözcü Sokak No:2 06240 Ulus / ANKARA

Látogatható a hét minden napján.

Amennyiben szeretnének a templomban egy virtuális sétát tenni, megtehetik ezen az oldalon.

2014-ben újra török múzeum nyerte el az Év Európai Múzeuma elismerést, az Ártatlanság múzeuma, melynek egyik tárlatát már a Türkinfo is bemutatta.

A díjat nyert múzeumok teljes listáját itt tekinthetik meg az érdeklődők.

Erdem Éva – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here