Ezen a napon: A platinakoronás énekesnő: Behiye Aksoy

Behiye Aksoy a platinaszőke hajú, a mindig tökéletes kosztümöket viselő, a Maksim mulató gálaműsorainak énekes sztárja. Ki az a hölgy, aki több mint 100 kislemezt és közel 20 nagylemezt adott ki, és mindenki imádta?

1933. szeptember 19-én született Isztambul belvárosi kerületében, Üsküdarban. A zenével együtt nőtt fel, édesanyja zongora és ut (arab-török húros hangszer) órákra járatta. A kislány azonban iskolás kora óta énekesnő szeretett volna lenni. 

Ankarában járt konzervatóriumba, amikor az Ankara Rádió énekeseknek szóló toborzására jelentkezett. 200 jelentkező közül abba az 5 jelöltbe került, akik részt vehettek a rádió által énekeseknek indított oktatáson. Kilenc évig volt tanuló, majd fellépő a rádióban.

Azokban az időkben Törökországban az ún. gazinok, azaz mulatók óriási népszerűségnek örvendtek. Elegáns ruhába öltözött vendégek jártak oda vacsorázni, és emellett színes műsorokat nézhettek meg. Behiye Aksoy először 1958-ban az ankarai Göl Gazinosuban lépett színpadra, de hamarosan már a leghíresebb mulatóban, az isztambuli Maksim Gazinosuban énekelt Zeki Müren és Orhan Boran mellett. Így lett az első török női szólóénekes, és az egyetlen, aki Zeki Müren sikerével felvehette a versenyt.

Természetesen a televízió megérkeztével a sikere csak nőtt, immár mindenki ismerte őt, hangját, dalait. A 60-as évektől kezd kiadni lemezeket. 78-as fordulatszámú lemezeiből nem tudtak eleget gyártani, később jöttek a 45-ös kislemezek és az LP-k. Minden eladási rekordot megdöntött. Az aranylemez kitüntetés már nem volt elég számára, hamarosan ráragadt a „patinakorona” cím és elnevezés. Több fiatal zeneszerzőt tett híressé az általa előadott dal, ezért nagyon szívesen dolgoztak vele.

Néhány filmben is láthatta őt a közönség, aki a mulatókba nem jutott el. Azokban az években nem sok énekest kértek fel filmszerepekre, azonban Behiye Aksoy a 60-as és 70-es években háromban is szerepelt.

Behiye Aksoy a 80-as években hagyta abba a fellépéseket és visszavonult. 2001-től Alzheimer kórban szenvedett, 2011-től emiatt már egy otthonban élt. 2015. május 31-én hunyt el.

forrás: biyografi.net.tr

Erdem Éva – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here