Ezen a napon: A komikus filmek mestere – Ertem Eğilmez

Ertem Eğilmez filmes 1929. február 8-án Trabzonban született. 44 filmet rendezett, 5 forgatókönyvet írt és 97 film producereként dolgozott. Mind-mind jobbnál jobb komédia. Egyetlen drámát készített. Hogy miért? Ezt is elmeséljük.

Az Isztambul Egyetem Közgazdasági Karán végzett. Katonai szolgálata után az Arif Bolat Könyvkiadónál dolgozott, majd Refik Erduran kollégájával saját kiadót nyitott Çağlayan Yayınevi néven. Legsikeresebb kiadásuk egy karikatúramagazin volt.

1961-ben producerként tette meg az első lépéseket a filmezés világában a Yaman Gazeteci (Átlagon felüli újságíró) című filmmel. Első rendezése 1964-ben a Fatoş’un Fendi Tayfur’u Yendi (Fendi legyőzte Tayfurt) című film, mely a nézők szerint az eső perctől az utolsóig megnevetteti az embert.

Néhány sikeres komédia után regények megfilmesítésében is részt vett: İhsan İpekçi Senede Bir Gün (Évente egy nap) könyve, Refik Halid Karay Nilgün című és Muazzez Tahsin Berkand ma is olvasott Küçük hanimefendi (Kisasszony) című regénye.

1966-ban készített Bir Millet Uyanıyor (Egy nemzet felébred) című filmjével elnyerte az Antalyai Nemzetközi Filmfesztivál legjobb történelmi filmjéért járó elismerését.

Egy anekdota szerint Tarık Akan, filmjeinek gyakori szereplője, azt mondta neki: „Bátyám, azt mondod, hogy jó rendező és producer vagy, mégsem nyertél még egy díjat sem.” A filmes így válaszolt: „Ha akarom, a következővel díjat nyerek. De én nem azokat a stílusú filmeket kedvelem, amelyek általában a díjakat nyerik.” Később újra szóba került: „Forgatok egy filmet. Te leszel a főszereplője. Soha többé nem csinálok majd hasonlót. És ezt csakis azért teszem, hogy neked megmutassam, hogy tudok díjat is nyerni.”

Majd 1973-ban elkészült Tarık Akan, Halit Akçatepe és Kahraman Kıral szereplésével a Canım Kardeşim (Kedves testvérem) című film, és az történt, amit Ertem Eğilmez mondott: számtalan díjat nyert. Eğilmez soha többé nem forgatott drámát.

1975-ben olyasmi kezdődött el, ami a XXI. század mozijára is hatással van. Rıfat Ilgaz könyve alapján vitték vászonra a Hababam Sınıfı (Gyalázatos osztály) történetét, mely a török oktatási rendszer kritikájaként született, ám olyan komikus, hogy ma is mindenki nézi és ismeri. A nagy sikerre való tekintettel az iskolások és a rendetlen osztály történetét még négy részen át folytatták. Sőt, 2019-ben elkészítették az új verzióját, 2020-ban a mozikba kerül a második rész remake-je.

Ertem Eğilmez a korszak legnagyobb sztárjaival – Türkan Şoray, Selda Alkor, Fatma Girik és Hülya Koçyiğit – forgatott romantikus filmjeiben.

Vidámabb filmjeiben az időszak legnagyobb komikusaival dolgozott: Münir Özkul, Adile Naşit, Kemal Sunal, İlyas Salman, Halit Akçatepe, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Şener Şen és Ayşen Gruda.

Utolsó filmjét 1988-ban Arabesk címmel forgatta. Hatalmas életművet hagyva az utókorra 1989. szeptember 21-én, 60 évesen hunyt el.

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here