Ezen a napon: A gyáros, a fotós és a mecénás: Şakir Eczacıbaşı

Nincs olyan török ember, aki ne ismerné az Eczacıbaşı nevet. Törökország egyik legrégebben fennálló, 1942-ben alapított gyógyszergyártó cégének neve ez, és a család tagjai mind-mind a társaságban dolgoztak, és dolgoznak ma is. Dr. Nejat F. Eczacıbaşı az alapító, vele dolgozott testvére, majd gyermekek, unokák. Gyógyszerészek, biokémikusok, akik az alapítás óta – amikor is a háborús években oly szükséges vitaminokkal kezdték a termelést – mind jelentős szereplői a török üzleti világnak.

Szerencsére minden egyes családtag elhivatottan pártolja a művészetet, mintegy mecénás szerepet betöltve, ezzel segítve filmeseket, írókat, tervezőket, zenészeket.

Az alapító testvére Şakir Eczacıbaşı, aki Londonban gyógyszerésznek tanult, ám a török fotóművészet egyik jelentős alakja is.

1929-ben született Izmirben és 81 éves korában, 2010. január 23-án hunyt el Isztambulban. Szinte felfoghatatlan, hogy mennyi mindent tett életében a művészetekért, és milyen minőségben. Ezért is érdemes vele megismerkedni. 

forrás: iksv.org

A londoni egyetem befejezése után visszatért hazájába, és újságíróként kezdett dolgozni a Sanat Yaprağı című művészeti lapnál.

1955-ben csatlakozott a családi vállalkozáshoz, és újságírói vénájának köszönhetően elkezdte a Tıpta Yenilikler (Újdonságok az orvoslásban) nevű lap kiadását. A szakmai lap fedlapján mindig egy-egy festmény, vagy fotó szerepelt, így adva teret a művészetnek.

A fényképeket barátja, Ara Güler készítette. Ám szigorú megrendelő volt, konkrét elképzelésekkel, és a mesternek is megmondta, ha nem tetszett neki egy-egy fénykép: „Ezt elkapkodtad, nem azt hoztad, amit kértem.” – mondta neki. Ara Güler pedig: „Ha jobbat tudsz, menj és fotózz magad!” – válaszolta. Így Şakir Eczacıbaşı másnap vett egy Leica kamerát, és ez volt az első lépés a fotóművészet irányába. Micsoda szerencse, ha két tehetség összekap!

Később Törökországban 13, külföldön 23 fotókiállítása volt. Három albuma jelent meg fényképeivel: Anlar/Moments (Pillanatok) 1983-ban, Türkiye Renkleri (Törökország színei) 1997-ben, Kapılar Pencereler (Ajtók ablakok) 2001-ben. Munkájával támogatta fiatal tehetségek megjelentetését, több projekthez is kapcsolódott. Munkájáért török állami, és a francia Becsületrend Művészeti és Irodalmi Rend elismerésében is részesült.

Bemutatásából nem hagyható ki szerepe az İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV – Isztambul Kulturális és Művészeti Alapítványa) életében. Az alapítvány 1973 óta  szervezi zenei, film, színház és jazz fesztiválok sorát, támogat tervezői és irodalmi versenyeket. Şakir Eczacıbaşı 1993-tól vette át bátyjától az elnöki pozíciót, melyet  egészen haláig betöltött, utódja unokaöccse lett.

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here