Ezen a napon: Ferhan Şensoy és a világon a legtöbbször játszott színdarab

Van egy színdarab, melyet 1987. március 7. óta megszakítás nélkül játszanak, és ezzel a világon a legtöbbet játszott darabbá vált. A címe Ferhangi Şeyler, mely egy szójáték: a szerző nevéből és a herhangi şey (bármilyen dolgok) kifejezésből alkotott összetétel. Egy szereplője van, így a stáblistát könnyű megjegyezni: Ferhan Şensoy.

Ferhan Şensoy török színházi, film- és televíziós színész 1951. február 26-án született. Regényeket, színdarabokat és filmforgatókönyveket is ír, valamint az  Ortaoyuncular elnevezésű színház alapítója.

Darabjának létrejöttéről így mesélt 2015 decemberében, amikor elérte a 2000. előadást: „A Şan színházban egy elektromos kontakthiba miatt tűz ütött ki, és a  Muzır Müzikal című darabot hirtelen le kellett vennünk a műsorról. Én úgy gondoltam, egyedül mentem meg a színházat. 10 napot kaptam. Ezt a darabot 10 nap alatt írtam meg. Ha nincs az a hiba az elektromos hálózatban, a Ferhangi Şeyler nem íródik meg.”

A szerző első novellája és versei még gimnazista korában, 1969-ben kerültek kiadásra (Yeni Ufuklar, Soyut). 1970-ben áll először színpadra, és akkor írja első darabját is, amelyet egy amatőr csoport ad elő pár alkalommal. 1972-től Strasbourgban színjátszást tanul.

1973-ban játszik először színházban a Devekuşu Kabare Tiyatrosu társulat tagjaként. Ugyanebben az évben kollázsművet ír török szerzők darabjaiból, francia fordításban. 1974-ben Montreálban állítják színpadra a francia nyelvű Ce Fou De Gogol (Ez a Gogol őrült) című darabját, mellyel 1975-ben a legjobb külföldi író, a főszereplőnő pedig a legjobb színésznő díját nyeri el.

1976-tól Törökországban játszik és ír. 1977-ben adja ki első könyvét, és játszik először filmben.

Színpadi műveinek (majdnem 20), a részvételével készült daraboknak (több mint 50), könyveinek (20-30 között) és díjainak (70 felett) a felsorolása szinte lehetetlen. A mostanáig írt darabjairól, díjairól és egyéb információkról a cikkhez is segítséget nyújtó internetes oldalán nézhetnek utána az érdeklődők.

Cikkünkkel kívánunk neki boldog születésnapot, és kíváncsian várjuk a további alkotásait.

Erdem Éva – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here