Ezen a napon: Ayfer Gök pilótanő, aki szolgálatteljesítés közben hunyt el

Ayfer Gök, Törökország első női jetpilótája, aki szolgálatteljesítés közben elhunyt, így a török szokások szerint hősi hallottnak tekintik. Minden évben megemlékeznek halálának évfordulóján. Nevét óvodák, iskolák viselik, kollégái tisztelettel beszélnek róla.

2001. február 9-én következett be a végzetes baleset. 

A légierőnél 46 női pilóta dolgozik, közülük tizenketten vadászgépek vezetésére is kiképzést kaptak – egyikük Ayfer Gök.

1977. november 28-án született Bucakban. Édesapját egy éves korában veszítette el. Édesanyja őt és három testvérét nagy szegénységben nevelte fel.

Már fiatalon fejébe vette, hogy pilóta lesz. A gimnáziumot befejezve rögtön jelentkezett a légierők iskolájába, és 1994-ben felvételt is nyert. Pilótaképzését befejezve Izmirben, a Çiğli kerületben található kiképzőközpontban folytatta tanulmányait, és F-5-ös gépekre specializálódott. 2000. május 8-án kezdte meg szolgálatát a légierők kötelékében Konyában.

2001. február 9-én, a korai órákban átvette aznapi feladatlistáját. A déli órákban szállt fel két F-5-ös gép – az egyiknek ő volt a pilótája. 13.15-kor Ermenek felett volt látható a két gép. Ayfer gépe azonban veszített repülési magasságából. Azonnal vészjelzést adott le, miközben a hegyek közötti süllyedése tovább folytatódott. Mindent megpróbált, hogy emelkedésre bírja gépét – sikertelenül. A radar elveszítette a gépet, ami már a fákat érintette. Megnyomta a katapultáló gombot Daran falu közelében, és az erdőben zuhant a völgybe. A másik gép pilótája nem látta, hogy ejtőernyője kinyílt volna.

Helikopterek szálltak fel keresésére, és a hősi halott pilótát, valamint szeretett repülőgépét Karaman kerület Yunt Dağı (Yunt hegy) oldalában, 2,5 méteres hóban találták meg.

Forrás: Burdur Gazetesi

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here