Ezen a napon: A zeneszerző imám: Sadettin Kaynak

Vannak olyan dalok, amelyeket mindenki ismer és énekel bármikor felhangzik. Milliónyi feldolgozás készül, de nem biztos, hogy tudjuk ki a zeneszerzője. Ilyen dal a Çile Bülbülüm Çile is. Most azonban szerzőjével ismerkedhetünk meg.

1961. február 3-án hunyt el a török klasszikus zene legtermékenyebb zeneszerzője, Sadettin Kaynak.

Igazán különleges ember. 10 évesen lett hafız, ami azt jelenti a Koránt teljes egészében fejből tudja elmondani. Az Isztambuli Egyetemen tanult vallástudományt, majd a katonai szolgálat után, 1928-tól a Szelim-mecsetben kezdte meg imámként szolgálatát. Ő volt az első, aki törökül olvasta az ezant, az imára hívó szavakat. Ezt korabeli hangfelvétel alapján ma is meghallgathatjuk.

Ezek a dolgok az egyik szakmájában teszik különlegessé. A vallással azonban zenét tanult, a zenével vallást – mondta két feladatáról. A zeneszerzői pályafutása során, az 1940–50-es években 85 film zenéjét szerezte. Összesen 632 művet írt, csak a legismertebb dalainak számát 180-ra teszik.

Zenei stílusa: alaturka müzik – azaz török stílusú zene. Nevezhetjük klasszikus török zenének is, az ő idejében még az volt. De alaturka zenét a mai énekesek is előadnak, új dalok is születnek.

Hallgassuk meg a legnépszerűbb dalt, melyet száz meg száz verzióban megtalálhatunk. Azért ezt mutatjuk meg, hogy látható legyen mennyire modern formában is feldolgozták ezt a dalt. A verziók a klasszikus, kislemezes formától a rockkoncerten előadottig terjednek. Çile Bülbülüm Çile – jelentéséről elemző cikkek jelennek meg, a Çile szó nincs a török szótárban, olyasmit jelent, hogy tűrj, szenvedj, viseld el a bajt. A bülbül a fülemüle, amely énekel, és a szerelmes fülemüle tűri a szenvedést. 

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here