Ezen a napon: A török akrobatikus repülők első világsikere

A Török Légierő első akrobatikus repülését végrehajtó pilótáinak csapata 1952-ben alakult, és 10 évig dolgoztak együtt. Amellett, hogy bemutatókat tartottak és megismertették a világgal a csapatot, munkájukat hatalmas siker is koronázta. Kanadában 14 nemzet csapata versenyzett, és az első helyet a törökök nyerték el.

A díjat 1956. január 6-án kapták meg.

forrás: flickr.com

Ilyen gyökerek alapján nem csoda, hogy a Türk Yıldızları (Török Csillagok) ma is a világ öt legjobb, legfontosabb akrobatikus repülőcsapatának egyike.

Hivatalosan az első akrobatikus repülőgyakorlatokat 1926-ban kezdték tanítani. Amikor Törökország 1952-ben a NATO tagjává vált, a propelleres gépek helyett már jet gépeket is vásároltak. Egy 1972-től tartott hosszú szünet után 1992-ben építettek fel újra egy csapatot arra, hogy akrobatikus repülést hajtsanak végre. 2017-ig már összesen 92 török helyszínen 349 bemutatót, nemzetközi terepen pedig 24 országban 138 bemutatót tartottak. A 8 pilótával, 7 fős földi személyzettel és 38 fős technikai személyzettel dolgozó csapatról és vezetőjükről korábbi cikkünket itt olvashatják el az érdeklődők.

forrás: haberturk.com

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here